Cat timp putem supravietui fara sa bem apa?

Multi dintre noi ne-am intrebat poate macar o data in viata: „Cat putem supravietui fara hrana si apa”?

Conform specialistilor, raspunsul este influentat de o serie de factori, precum starea de sanatate, conditia fizica, determinarea si vointa individuala.

Expertii in tehnicile de supravietuire vorbesc mereu despre Regula de Trei: putem rezista 3 minute fara aer, 3 ore fara adapost pe timp de viscol si 3 saptamani fara mancare.

In privinta consumului de apa, specialistii spun ca putem rezista doar 3 zile fara sa bem.

Cu toate acestea, medicii stiu cazuri in care oamenii au trait fara apa chiar si 8-10 zile. Apa este esentiala, pentru ca 65% din corpul nostru este compus din apa.

Avem apa si in sange, ea ajutand la oxigenarea celulelor, la transportul substantelor nutritive, dar si la eliminarea toxinelor din organism.

In plus, fara apa corpul nostru nu poate digera mancarea.

Oamenii au nevoie de apa ca sa supravietuiasca; organismul pierde apa prin transpiratie, urina, fecale si chiar respiratie. Pentru a functiona corespunzator, organismul are nevoie permanenta de apa.

In conditii de temperaturi caniculare, un adult poate pierde pana la 1.5 l de apa prin transpiratie; principalul risc il constituie cresterea permanenta a temperaturii corpului si determinarea unui accident vascular cerebral.

Deshidratarea usoara se menifesta prin:
– Lipsa salivei;
– Descresterea frecventei de urinare;
– Scaderea cantitatii de urina eliminata;
– Culoare intunecata si miros puternic al urinei;

Deshidratarea moderata:
– Scaderea considerabila a cantitatii de urina;
– Uscarea cavitatii bucale;
– Uscarea ochilor si infundarea in orbite;
– Intensificarea batailor inimii;

Deshidratarea severa implica:
– Lipsa urinei;
– Letargie si iritabilitate;
– Voma si diaree;

Stadiul final al deshidratarii este socul; acesta se caracterizeaza prin piele de culoare albastru-gri, rece la atingere. Scaderea severa a presiunii sanguine produce aceasta culoare.

Prin urmare, Corey Binns, autorul rubricii Life’s Little Mysteries de la publicatia Live Science, spune ca pentru majoritatea oamenilor 3 zile este limita de supravietuire fara apa.

Sursa: Live Science

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *