Sărbătoriții zilei: Cher și Joe Cocker

Sărbătoriții zilei: Cher și Joe Cocker

La mulți ani, Cher!

Cherilyn Sarkisian s-a nascut pe 20 mai 1946 la El Centro, California, este una dintre cele mai bune si mai cunoscute cantarete americane.

Este numita “Goddess of Pop” si a castigat numeroase premii printre care Academy Award, Grammy Award, Emmy Award, trei Golden Globe, un premiu Cannes Film Festival si un premiu People’s Choice pentru munca sa in film, muzica si televiziune.

Si-a inceput cariera ca o cantareata de rezerva si mai tarziu a devenit jumatate din duo-ul Sonny & Cher lansand cantecul de succes

“I got you babe” in 1965. Prin Sonny, Cher a inceput ca o cantareata in 1963, si a cantat pe mai multe inregistrari clasice ale lui Spector, incluzand “The Righteous Brothers”, “You’ve lost that loving feeling”, “Darlene Love”, “A fine, fine boy”, “The Crystals”, “Da door on ron” si multe altele. Cher si-a stabilit ulterior cariera de artist solo si a de star de televiziune in 1971 la “The Sonny and Cher Comedy Hour”, pentru care a castigat Globul de aur. O perfomanta buna in filmul “Silkwood” i-a adus o nominalizare la Academy Award for Best Supporting Actress in 1984, anii urmatori, Cher a jucat in mai multe filme printre care “Mask”, “The Witches of Eastwick” si “Moonstruck” pentru care a castigat premiul Oscar pentru “Cea mai buna actrita” in 1988.

Cher este singura artista solo care a ajuns in Top Ten Billboard Hot 100 in fiecare din urmatoarele patru decenii. Hit-ul sau dance “Believe” este cel mai vandut single din 1999, care a vandut peste 10 milioane de copii in intreaga lume. Detine recordul Hot 100 pentru cea mai lunga cariera, cu 33 de ani intre prima lansare sic el mai recent single numarul 1 in 1965 si 1999. Cher si-a incheiat turnerul de trei ani “Farewell Tour” in 2005 ca cel mai de succes turneul al unei artiste solo din toate timpurile.

Cu o cariera ce dureaza de mai bine de 45 de ani, Cher a vandut mai mult de 100 de milioane de inregistrari in intreaga lume. Dupa o pauza de trei ani de zile si retragerea de la turnee, Cher s-a intors pe scena in 2008 la Caesars Palace in las Vegas unde realizeaza show-ul sau “Cher at the Colosseum”.

Remember Joe Cocker

John Robert „Joe” Cocker (n. 20 mai 1944, Sheffield, West Riding of Yorkshire – d. 21 decembrie 2014, Crawford, Colorado) a fost un cântăreț și muzician de rock și blues englez, care a devenit cunoscut mai ales prin activitatea și concertele sale din Statele Unite. S-a remarcat în anii ’60, prin vocea specifică și versatilă, cu un timbru inconfundabil de bariton-bas, și prin mișcările scenice energice.

A realizat 40 de albume muzicale și a fost distins cu Premiul Grammy în anul 1983, pentru melodia „Up Where We Belong”, interpretată în duet cu Jennifer Warnes. În 1993 a fost nominalizat pentru premiul Brit Award (ca Cel mai bun britanic, conform Best British Male), iar în 2007 i s-a conferit o placă de bronz, cunoscută ca Sheffield Legends, din orașul său natal.

În 2008, într-o ceremonie la Buckingham Palace, contribuțiile sale aduse muzicii au fost recunoscute de către regina Elisabeta II prin conferirea unui OBE (Order of the British Empire). Joe Cocker figurează pe locul 97 din 100 în lista publicată de revista Rolling Stone (The 100 greatest singers list).

Cântărețul, suferind de cancer pulmonar, a murit pe data de 22 decembrie 2014 la locuința sa, Mad Dog Ranch, din statul Colorado. Ultimul concert pe care ar fi trebuit să îl susțină ar fi avut loc în Anglia, dar a fost amânat tocmai din cauza problemelor de sănătate ale artistului.

Joe Cocker a concertat și în Romania, în 2013, și ar fi urmat să revină în vara anului 2015.

Sursa: Wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *