Turismul la cramă

Tot mai multe persoane aleg să îşi petreacă timpul liber sau să-şi facă vacanţa la crame, numărul acestora fiind în creştere în ultimii ani.

Turismul viticol, la care se mai face referire și cu termenii de oenoturism sau enoturism presupune niște vizite organizate în crame unde specialiștii le arată turiștilor care este procesul tehnologic prin care este produs vinul. Aceste demonstrații sunt urmate de degustări, de obicei se degustă 3-7 vinuri, în locuri special amenajate. De asemenea, se pot vizita viile când starea vremii permite acest lucru. Cramele pot fi vizitate în orice sezon, însa perioada recomandată este între aprilie și noiembrie.

Când vine vorba de costuri o degustare de cinci vinuri și o gustare rece costă 50-100 lei de persoană, iar pentru vinuri mai scumpe și mâncare costul ajunge la 200-250 lei de persoană. Cramele oferă și cazare, însă în general va fi necesară găsirea unei cazări în apropiere.

Cei care vor să se şi cazeze trebuie să ştie că o cramă poate primi între 2 şi 55 de oaspeţi, în funcţie de capacitatea construcţiei. Există însă şi locuri unde turiştii nu pot rămâne peste noapte, iar în aceste cazuri, vizitatorii pot alege pensiunile şi hotelurile din apropiere, transportul fiind acordat la cerere de către furnizorii de servicii.

Anul trecut, numărul cramelor unde turiştii pot degusta vinuri şi vizita podgorii a ajuns la 70 din 140 care produc vin îmbuteliat.

Cele mai multe crame adunate în acelaşi loc se află în Muntenia – podgoria Drăgăşani, urmată de Oltenia – podgoria Dealu Mare.

Podgoriile românești sunt niște gazde perfecte, sunt frumoase și pitorești. În ultima perioadă s-au dezvoltat și au devenit deschise turismului, oferind locuri de cazare, investindu-se în ambient și confort. Dacă sunteți pasionați de vinuri nu ezitați sa căutați și pe Revino.ro harta cramelor deschise turismului viticol și să vă bucurați de aceste experiențe fascinante.

Iată și harta principalelor zone viticole:

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *