Cum se vor desfășura slujbele de Bobotează?

Credincioșii din toată țara se pregătesc de Bobotează, urmată de Sfântul Ion, sărbătoarea care încheie ciclul sărbătorilor din iarnă. Evenimentele se vor desfășura diferit față de anii trecuți din cauza pandemiei.

Știm că în fiecare an sărbătoarea de Bobotează strânge sute de oameni. Tocmai din acest motiv, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat că organizarea și desfășurarea slujbei de Bobotează se face după regulile impuse anul acesta de criza sanitară.

Așadar, azi, în Ajunul Bobotezei, afară, acolo unde se poate și condițiile meteorologice permit va fi sfințită o cantitate mare de apă care va fi îmbuteliată până mâine în sticle de un litru. Aceste sticle le vor primi oamenii miercuri începând de la ora 7. Aceasta e prima diferență față de anii trecuți, apa pe care oamenii o primesc se va sfinți în această seară și va fi îmbuteliată pentru a nu se crea aglomerație miercuri.

Așadar, nu vor mai exista acele vase mari cu apă ci oamenii vor rând pe rând și vor primi câte o sticlă cu apă sfințită.

Miercuri, În ziua de Bobotează, între orele 9.30 și 12 va avea loc liturghia. în locurile în care se poate în exterior, iar unde nu se poate în interior, dar cu toate măsurile de protecție: mască și distanțare. Ulterior va avea loc din nou Slujba Sfințirii Mari a apei, Aghiazma Mare.
Aghiasma Mare se savârseste la Boboteaza, în amintirea Botezului Domnului de catre Ioan în Iordan. Ea se savârseste atât în ajunul Bobotezei, când se sfinteste apa cu care preotii boteaza apoi casele, cât si în însasi ziua Bobotezei, când se sfinteste aghiasma pe care credinciosii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *