Dumnezeu să-l odihnească în Pace!

O altă veste tristă vine la acest început de an.S-a stins din viață taragotistul Luca Novac, unul dintre cei mai mari instrumentiști de folclor din Banat. Luca Novac a murit luni dimineață la locuința sa din Timișoara. Avea 79 de ani și era grav bolnav.
Luca Novac s-a născut pe 15 septembrie 1941, în satul Var, comuna Obreja din Caraş-Severin, fiind, aşa cum spunea într-un interviu, a treia generaţie de instrumentişti: „ În timpul războiului, tatăl meu a fost plecat pe front. Mama, fiind din Var, s-a dus la părinții ei. Tatăl meu a fost din Dalci, localitate care a dat cei mai renumiți instrumentiști ai Banatului și pot să spun și ai țării. Luță Ioviță a fost din Dalci. El a adus primul taragotul la noi în țară. Și tata a fost instrumentist, a cântat la saxofon, a avut o formație. Bunicul meu a fost un foarte mare clarinetist pe vremea lui, a cântat cu Luță Ioviță. Eu sunt a treia generație de instrumentiști“.

În anul 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa de discuri, Electrecord. Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”.

Luca Novac a fost supranumit „taragotul de aur“ al Banatului, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi instrumentişti de muzică populară din România. A fost recompensat de președintele României, Ion Iliescu, în decembrie 2004, cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești“. În aprilie 2020 Primăria Municipiului Timişoara i-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara „pentru întreaga activitate artistică, recunoscută la nivel naţional şi internaţional“.

„Luca Novac, Taragotul de aur al Banatului, va trăi mereu în memoria noastră, prin muzica neprețuită pe care ne-a lăsat-o moștenire“- transmit colegii de la Doina Banatului.

Dumnezeu să-l odihnească în Pace!

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *