Epopeea furtului celei mai scumpe sticle de votcă din lume

„Am obținut sticla din Rusia, de la compania Dartz Motorz, care fabrică nu doar unele dintre cele mai scumpe mașini din lume, ci are și o marcă de votcă. Sticla a făcut parte din colecția mea timp de șase luni, dar acum a dispărut”, declara Brian Ingberg, proprietarul barului „Cafe 33”, la dispariţia ei.

Între timp poliția daneză a anunțat că a găsit sticla „Russo-Balt”, în valoare de 1,3 milioane de dolari, cea mai scumpă marcă de votcă din lume, care a fost furată din barul din Copenhaga.

Sticla de votcă „Russo-Balt” a fost găsită de polițiștii danezi la intrarea unui șantier din cartierul Charlottenlund, în nordul capitalei: conținutul sticlei fusese consumat, iar recipientul zăcea spart în zeci de cioburi, scire The New York Times.

Cântărind șase kilograme și realizată din aur și argint, sticla „Russo-Balt” este un produs de lux al companiei Dartz Motorz, celebrul producător leton de automobile din Riga. Sticla este ornamentată, de asemenea, și cu o panglică de piele decupată din scaunul primei mașini de curse construită Dartz Motorz, în 1912, care avea să devină o legendă pe circuitul de la Monte Carlo.

Brian Ingberg, proprietarul barului, împrumutase sticla „Russo-Balt” pentru a o expune în colecția sa. Bărbatul a explicat că sticla îi fusese dăruită cu împrumut, „pe termen nelimitat”, chiar de proprietarul Dartz Motorz, Leonard F. Yankelovici.

„Mi-a spus că locul ideal pentru această votcă este în colecția mea”, a declarat presei daneze Brian Ingberg.

Proprietarul barului spune că prezenţa sticlei la el în bar trebuia să fie un secret. După doar două zile, poliţia a anunţat că a găsit sticla, dar goală. Hoţul a băut votca şi a lăsat recipientul la vedere, într-o zonă circulată, lângă o clădire fără să lase amprente. Ingberg a declarat că a fost contactat de o persoană care a spus că ştie cine a furat sticla şi că respectiva persoană dorea să o returneze. ”Cred că s-a speriat pentru că poliţia şi Leonard F. Yankelovich, fondatorul firmei Dartz şi proprietarul de drept al sticlei, îl căutau peste tot. Leonard voia să trimită oameni din Rusia să găsească sticla. Nu ar fi fost prea amuzat pentru hoţ”, a spus Ingberg. Pe de altă parte Yankelovich a spus că ştia că va recupera sticla pentru că el crede în Zeul Votcii.

Valoarea sticlei era dată de recipient, însă nici băutura nu era una comuna. Fusese fabricată din zăpadă topită din munţii Alpi, ceea ce o făcea fină şi complexă.

Sticla recuperată a fost reumplută cu votcă.

Votca „Russo-Balt” face parte dintr-un set limitat. Există doar câteva astfel de sticle în lume.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *