”Există suficiente stocuri de medicamente care conțin ibuprofen, paracetamol, antivirale și antibiotice”


Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România a discutat cu reprezentanții Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pe marginea discontinuităților medicamentelor care conțin ibuprofen, paracetamol, antivirale (oseltamivir) și antibiotice (amoxicilina + acid clavulanic).

La discuție au fost prezenți aproximativ 20 de producători locali și internaționali de medicamente.

Ei au confirmat că există suficiente stocuri din aceste preparate, inclusiv din variantele pediatrice.

Mai mult decât atât, toți fabricanții de medicamente au crescut producția acestor preparate încă de anul trecut, tocmai pentru a face față cererii mai bine.

Făcând o comparație, consumul lunar de soluții pediatrice de ibuprofen în noiembrie și decembrie a fost de circa 550 mii de cutii, cel de soluții pediatrice de paracetamol, de circa 300 mii de cutii, iar cel de paracetamol tablete de aproximativ 1,2 milioane de cutii, în creștere cu circa 50% față de aceeași perioadă a anului 2021.

De asemenea, capacitatea lunară însumată de desfacere a producătorilor locali și internaționali de medicamente este de peste 600 mii de cutii de soluție pediatrica de ibuprofen, peste 500 mii de cutii soluție pediatrică de paracetamol și de peste 2 milioane cutii paracetamol tablete, deci o capacitate suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon.

„S-a subliniat încă o data nevoia de comunicare corectă în ceea ce privește existența multor mărci care conțin substanțele amintite și recomandarea ca atunci când o marcă de medicament nu se găsește într-o farmacie să se accepte cu încredere sfatul farmacistului pentru un înlocuitor. În industria farmaceutică nu există standarde diferite, toate medicamentele, indiferent de demunirea comercială, conțin aceeași substanță activă cu eficiența, calitatea și siguranța dovedite. Un alt aspect important care a fost menționat în întâlnire a fost acela de a se comunica cu privire la evitarea achiziționării și stocarii din panică a acestor produse, fapt care ar putea conduce la discontinuitați reale. Există stocuri suficiente, în așa fel încât nu este necesară achiziția și utilizarea decât în caz de nevoie și, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu în cazul antiviralelor și antibioticelor.”

Aceste întâlniri vor continua, săptămânal daca este nevoie, pentru a avea în permanență o imagine asupra stocurilor de medicamente și a cantităților suplimentare care trebuie să fie fabricate.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *