Expoziție Silviu Oravitzan la Bastionul Theresia


Expoziția „Spațiile Silviu Oravitzan” va fi inagurată joi, 14 septembrie 2023, ora 13, la Bastionul Theresia, din Timișoara, manifestare cu profunde semnificații, înscrisă în calendarul anului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”.
Nu întâmplător, evenimentul a fost rânduit pentru Ziua Înălțării Sfintei Cruci. Ani în șir, Silviu Oravitzan cunoscut pentru arta sa în Europa și peste Ocean, în SUA, despre care a scris filozoful Emil Cioran, celebrul dirijor Sergiu Celibidache sau Walter Biemel, asistentul lui Martin Heidegger, și-a realizat opera folosind patru simboluri ancestrale: cercul, pătratul, centru și crucea. Crucea – care a devenit, în timp, semn identitar pentru Artist și Opera sa.
Silviu Oravitzan s-a născut, la 4 octombrie 1941, în județul Caraș-Severin, la Ciclova Montană, într-o familie de dascăli, conectată la cultura mare. Silviu Oravitzan a expus la Paris, Viena, la New York, unde deținea și o galerie. A realizat iconostasul „Lumină”, de la reședința mitropolitană a ÎPSS Bartolomeu Anania, situată la Mânăstirea Nicula și apoi iconostasul Bisericii Ortodoxe schimbarea la față, din Cluj-Napoca, împreună cu călugărul iezuit Marko Rupnik. O adevărată simbioză a artei bizantine, răsăritene, cu arta Vestului european.
Pentru această manifestare, realizată sub un patronaj de elită: Universitatea de Vest, Mitropolia Banatului, Muzeul Național al Banatului, Consiliul Județean Timiș și Fundația „Silviu Oravitzan”, a fost publicată cartea „ORAVITZAN. Lumina care te zidește”, autoare Dorina Sgaverdia, cu o prefață de prof.univ. Marcel Tolcea.
În continuarea vernisajului, va avea loc o dezbatere pe seama operei și activității artistului Silviu Oravitzan, moderatori: teologul Radu Preda și dr. Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român. (În scurt timp, va fi programată și o lansare de carte la Reșița).

Post Author: Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *