La Mulți Ani, Ice Cube!

O’Shea Jackson (n. 15 iunie, 1969), cunoscut sub numele de scenă Ice Cube, este unul dintre cei mai mari artiști din muzica hip hop. și-a început cariera ca membru fondator al controversatului grup de muzica rap, N.W.A., și mai târziu a avut o carieră solo de succes în muzică și cinematografie. În 1992, s-a căsătorit cu Kimberly Woodruff, și împreună au patru copii. Tot în 1992, el s-a convertit la Islam. De la mijlocul anilor 1990, Cube s-a concentrat mai mult aspra actoriei, cariera sa muzicală trecând pe locul secund. Totuși el a rămas un personaj important pe scena rapului de pe Coasta de Vest, dând o mână de ajutor la crearea genului de rap, gangsta rap. El este cunoscut în special pentru versurile sale incendiare pe teme politice sau teme rasiale, particularizând tratamentul pe care îl primeste comunitatea de afro-americani în Statele Unite ale Americii.

Cube s-a născut în South Central Los Angeles, fiind fiul lui Doris, lucrătoare la spital, și Andrew Jackson, muncitor la UCLA. El a fost născut și crescut în South Central Los Angeles. La vârsta de șaisprezece ani, a început să-și dezvolte interesul pentru muzica hip hop, și a început să scrie versuri încă de pe când studia la liceul Taft. He attended the Phoenix Institute of Technology in the fall of 1987, and studied Architectural Drafting. Împreună cu prietenul său, Sir Jinx, Cube a format trupa C.I.A., și obișnuiau să cânte la petrecerile organizate de Dr. Dre.

În 1987, Cube și Dr. Dre au lansat piesa „ My Posse”, sub numele de CIA. După această colaborare, Cube i-a aratăt lui Eazy-E versurile piesei „Boyz-n-the-Hood”. Eazy-E până la urmă a înregistrat această piesă, care a aparut odată cu albumul de lansare N.W.A, „N.W.A. and the Posse”.

În aceste momente, Cube era deja un membru cu drepturi depline al trupei N.W.A. împreună cu Dr. Dre și MC Ren. Cube le scrisese lui Dr. Dre și Eazy-E versurile pentru albumul reprezentativ al grupului, „Straight Outta Compton”, lansat în 1988. Odata cu apropierea anilor 1990, Cube și-a reconsiderat poziția fața de managerul trupei, Jerry Heller, după ce acesta le aranjase o nouă ințelegere financiară. Cube face următoarele afirmații in cartea sa:

„Heller mi-a dat aceast contract, iar eu am spus că vreau să îl vadă mai întâi un avocat. Când a auzit, era să cadă de pe scaun. Nu își imagina că am să refuz suma aceea de bani (75,000 $). Toată lumea a semnat, însă eu voiam mai întâi să mă asigur că totul era în ordine. ”

Cum Ice Cube scrisese versurile la jumatate dintre albumele „Straight Outta Compton”, și „Eazy-Duz-It”, albumul solo al lui Easy-E, a fost sfătuit să înceapă procedurile de judecată cu Heller, pentru că acesta avea un procent prea mare din munca sa, iar în scurtă vremea a părăsit și trupa N.W.A.Drept răspuns la acțiunile lui Ice Cube, foștii săi colegi l-au atacat în piesa „100 Miles and Runnin’”, acesta urmând să apară pe ultimul albumul N.W.A „Efil4zaggin”.

Cube și-a înregistrat albumul solo de debut în New York, împreună cu trupa sa Da Lench Mob și the Bomb Squad (echipa de producție a trupei Public Enemy). „AmeriKKKa’s Most Wanted” a fost lansat în 1990 și a fost un succes, contribuind la popularitatea muzicii rap în societate. Albumul a fost plin de controverse, Cube fiind acuzat că e misogin și că încurajează rasismul.

În 1991, Cube și-a lansat cel de-al doilea album solo, „Death Certificate” acest album fiind chiar mai controversat decât primul, criticii catalogându-l drept antisemit, misogin și chiar rasist. De pe album se evidențiază piesele „No Vaseline” , fiind un atac îndreptat împotriva celor de la N.W.A., și „Black Korea” considerată ca fiind o profeție a revoltelor ce aveau să aibă loc în Los Angeles în anul 1992. În 1992, Cube împreună cu Lollapalooza au avut un turneu de suces în țară, având ca rezultat mărirea considerabilă a numărului de fani. Tot în acel an, Ice Cube s-a convertit la islam.

În noiembrie 1992 lansează cel de-al treilea album The Predator, care fusese înregistrat în timpul revoltelor ce aveau loc la Los Angeles.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *