Pe parcursul lunii mai , inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin au derulat noi acțiuni de control la firmele din județ. Controalele au constat în verificarea respectării normelor legale în vigoare din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Inspectorii au constatat abateri pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 87.500 de lei.
Principalele obiective urmărite în activitatea de control au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate cu luarea de măsuri în consecință pentru intrarea în legalitate; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor sub aspectul necesității respectării normelor legale din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Astfel, au fost organizate în total 203 controale. Pentru deficiențele constatate au fost dispuse angajatorilor 263 măsuri obligatorii pentru remedierea acestora. Au fost aplicate amenzi în cuantum total de 87.500 lei.
La 1 angajator a fost identificată 1 persoană care presta muncă nedeclarată în sensul în care nu avea întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă. Angajatorul sancționat pentru muncă nedeclarată activează în domeniul de activitate: transporturi cu taxi.
În luna mai, au fost comunicate de către firmele din județ la Inspectoratul Teritorial de muncă Caraș-Severin, 7 evenimente care au avut ca urmări 4 cazuri de incapacitate temporară de muncă și 3 decese. După finalizarea cercetărilor se va stabili dacă evenimentele comunicate intră în categoria accidentelor de muncă sau în afara muncii.
Principalele deficienţe identificate:
– prestarea activității de muncă nedeclarată, nu s-a întocmit adeverința care atestă activitatea prestată la angajator la solicitarea scrisă a salariatului, nu se desemnează prin decizie scrisă persoana cu atribuții de completare și transmitere a datelor în REGES ONLINE, concediul legal de odihnă neefectuat nu se compensează în bani la încetarea activității, nu se transmit modificările de salariu, încetările și suspendările de activitate în REGES ONLINE, salariatului nu i s-a înmânat un exemplar al contractului individual de muncă, lipsa copiei contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc;
– utilizarea motostivuitorului fără aviz tehnic de punere în funcțiune ISCIR, nu se inscripționează rafturile cu sarcina maximă admisă, nu s-au efectuat demersuri în vederea autorizării din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, nu s-au luat măsuri pentru ca toți lucrătorii să fie examinați medical înainte de începerea lucrului, utilizarea mijloacelor de lucru la înălțime care nu sunt standardizate, nu se realizează instruirile periodice în conformitate cu tematica întocmită, nu s-au luat măsuri pentru afişarea instrucţiunilor de utilizare pentru echipamentele tehnice din dotare, etc.