In memoriam Duke Ellington

Edward Kennedy „Duke” Ellington (n. 29 aprilie 1899, d. 24 mai 1974) a fost un un compozitor şi pianist american. De-a lungul timpului a fost conducătorul mai multor formaţii de jazz. După ce şi-a înfiinţat propria sa formaţie muzicală, a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical. De-a lungul vieţii a scris peste 2000 de cântece şi compoziţii, de la jazz la muzică religioasă şi muzică clasică. A compus muzică pentru patru filme. A susţinut concerte în săli renumite, precum la Carnegie Hall din New York, Filarmonica din San Francisco şi Opera din Chicago.

Marele său merit este acela al extinderii graniţelor jazz-ului mai mult decât orice alt muzician, dar fără a renunţa câtuşi de puţin la adevărata esenţă a acestei muzici. De-a lungul a 6 decade, între 1920 şi 1970, Duke Ellington şi-a extins în mod continuu ţelul şi aria de exprimare, devenind un punct aparte şi special în lumea jazz-ului: un adevărat compozitor.

Astăzi, orchestra „Duke Ellington” este condusă din nou de un Ellington, anume de Paul Mercer, nepotul marelui Duke. Orchestra a preluat moştenirea muzicală a lui Duke Ellington. Ea concertează de peste 8 ani în actuala formulă, pe toate continentele globului. Orchestra cuprinde atât tineri interpreţi cât şi veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington, printre care Barrie Lee Hall (trompetă).

Una din cele mai cunoscute melodii ale lui Duke Ellington în România este „Caravan”.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *