In memoriam, Janis Joplin!

Janis Lyn Joplin (n. 19 ianuarie 1943, Port Arthur, Texas — d. 4 octombrie 1970, Los Angeles) cântăreaţă, compozitoare şi textieră americană de muzică rock (blues-rock, hard rock, psihedelic) cu influenţe de rhythm and blues şi soul, este considerată unul dintre cele trei superstaruri ale generaţiei flower power, alături de Jimi Hendrix şi Jim Morrison.

Janis Lyn Joplin s-a născut la data de 19 ianuarie 1943 în oraşul american de provincie Port Arthur, din statul Texas, S.U.A.. Tatăl său, Seth Ward Joplin (n. 1910 – d. 1987), ocupa postul de inginer la o veche rafinărie de petrol, în timp ce mama sa, Dorothy Bonita East Joplin (n. 1913 – d. 1998) lucra la o şcoală superioară din oraş. Conform spuselor lui Janis, tatăl său era „o persoană intelectuală, care a citit multe cărţi şi adora să vorbească şi să dezbată diverse subiecte”. Joplin a afirmat în ultimii săi ani de viaţă că tatăl său a fost foarte important pentru ea, deoarece el a fost singurul care a încercat să o facă să gândească logic. Din familia Joplin, membră a Bisericii lui Hristos, o mişcare religioasă ale cărei baze sunt susţinute doar de către Biblie, făceau parte şi Laura Lee şi Michael Ross, cei doi fraţi mai tineri ai lui Janis. Părinţii săi au remarcat încă din copilărie că Janis cerea mult mai multă atenţie decât ceilalţi doi copii ai lor, Dorothy declarând presei „ea era nefericită când nu primea atenţia de care avea nevoie. Normalitatea era un lucru inadecvat pentru ea.”

Joplin a urmat Universitatea din Texas. Cântă în compania unor formaţii locale de muzică country şi bluegrass.

În 1966, evoluează în San Francisco alături de grupul Big Brother and the Holding Company. În această formulă, Joplin participă la Festivalul de la Monterey din anul următor, unde primirea entuziastă a publicului îi determină consacrarea. În 1968, va semna un contract cu Albert Grossman (managerul lui Bob Dylan). Înregistrează la New York albumul Cheap Thrills, disc ce intră imediat în clasamentele din Regatul Unit şi din Statele Unite ale Americii. Janis Joplin părăseşte Big Brogher and the Holding Company şi urmează o carieră solo, alături de diverse formaţii de acompaniament.

În 1970 colaborează cu grupul nou format Full Tilt Boogie Band, alături de care înregistrează în anul următor discul Pearl.

La data de 4 octombrie, 1970, Janis Joplin a fost găsită moartă în camera sa de la Hotelul Landmark Motor. Cauza oficială a decesului a fost consumul excesiv de heroină, combinat cu efectele alcoolului.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *