Câte ceva despre prăjeli. Încearca să le scoţi din dietă!

Prajirea e un proces termic de preparare usoara si rapida a alimentelor, care produce indiscutabil un aspect si o aroma savurate de foarte multa lume, in aproape toate traditiile culinare. Insa, din foarte multe puncte de vedere, acest proces este unul dintre cele mai nesanatoase modalitati de preparare a hranei, rezultand degradari nutritive semnificative, precum si produsi de reactie nefasti pentru sanatate, la interactiunea aliment-grasime-oxigen.

Din foarte multe puncte de vedere, prajirea, este cea mai nesanatoasa metoda de gatit, intrucat degradeaza nutrientii din alimente si da nastere unor produsi de reactie nefasti pentru sanatate, la interactiunea aliment-grasime-oxigen. Iata, concret, de ce este bine sa eviti prajirea alimentelor:

1. Uleiurile vegetale favorizeaza inflamatiile

Uleiurile vegetale au, in general, un efect proinflamator prin acizii grasi continuti. Cu putine exceptii avem cantitati mult prea mari de omega 6 raportate la continutul de omega 3.

2. Alimentele prajite afecteaza vasele de sange

Uleiurile vegetale sunt, in general, deja oxidate si denaturate din cauza temperaturilor mari, a contactului cu aerul si expunerea la lumina solara. Aceste grasimi afecteaza in principal vasele de sange.

3. Prin prajire se genereaza compusi toxici, extrem de nocivi, unii cancerigeni

Acesti compusi rezulta atat din incalzirea componentelor alimentului prajit, dar si din combinarea cu acizii grasi sau alte componente din ulei.

In timpul prajirii se elibereaza radicali liberi, aldehide, peroxizi lipidici, etc. Toti acesti produsi de reactie sunt foarte reactivi si instabili si cauta sa se lege de orice componente disponibile. Astfel, in cazul prajirii carnii (proteinelor), aminoacizii degradati termic reactioneaza cu compusii amintiti mai inainte si formeaza hidrocarburi policiclice aromate, gen benzipiren, precum si alte amide si compusi cu gruparea nitroxil (N-O), care sunt mutageni si cancerigeni incontestabili.

La prajirea alimentelor amidonoase (cum sunt cartofii si alte legume), apar si alti compusi problema, cum ar fi acrilamida, alta substanta toxica de care ar trebui sa ne ferim.

Cu cat grasimea e mai nesaturata, mai exact bogata in acizi grasi polinesaturati (PUFA), cu atat mai intensa e oxidarea/peroxidarea lipidica si formarea acestori compusi cancerigeni.

Uleiurile vegetale contin cantitatea cea mai mare de grasimi nesaturate, de aceea acestea sunt foarte proaste pentru prajit si ar trebui evitate. Insa, cu cat ne orientam spre grasimi solide la temperatura camerei, deci bogate in acizi grasi saturati (SFA) sau combinate cu acizi grasi mononesaturati (MUFA), cu atat grasimile sunt mai rezistente la oxidare.

4. Prin parajire, mancarii i se adauga grasimi “rele” si calorii fara valoare nutritiva

Grasimile rafinate sunt in mare masura “calorii goale”, aducand 9 kcalorii pe gram insa cantitati extrem de mici din alti nutrienti (vitamine, minerale, antioxidanti, fitonutrienti etc.). Exceptie sunt uleiurile considerate “terapeutice”, care oricum nu se folosesc la prajire ci ca adaos in diverse preparate (de exemplu, sosuri, salate).

Pentru ca prajirea alimentelor sa se faca in conditii bune, se recomanda urmatoarele:

– alimentul trebuie sa fie de dimensiuni mici pentru ca prajirea sa se faca repede;
– alimentul trebuie sa fie uscat la suprafata;
– alimentul trebuie sa fie prajit in grasime bine incinsa pentru ca timpul de prajire sa fie scurt si sa se formeze repede crusta rumena de albumine coagulate de la suprafata;
– este de preferat ca prajitul sa se faca in vase in care caldura este mai uniform repartizata, vasele sa fie cat mai putin largi si cu peretii verticali;
– pentru prajit se vor folosi cantitati mici de alimente in mai multe reprize, deoarece o cantitate mare prajita dintr-odata ar necesita supraincalzirea baii de grasime.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *