De la McDonald’s la cuptorul cu microunde, whisky şi gin tonic!

Scoția (în engleză Scotland, în gaelică scoțiană Alba) face parte din Regatul Unit și acoperă treimea de nord a insulei Marea Britanie. Se învecinează cu Anglia la sud, și este înconjurată de Oceanul Atlantic, cu Marea Nordului la est și cu Canalul de Nord⁠(d) și Marea Irlandei la sud-vest. În plus față de partea de pe insula Marea Britanie, țara este formată din peste 790 de insule, între care Northern Isles⁠ și Hebride⁠.

Regatul Scoției a apărut ca stat suveran independent în Evul Mediu Timpuriu și a continuat să existe până la 1707. Prin moștenire, în 1603, Iacob al VI-lea, regele Scoției, a devenit rege al Angliei și al Irlandei⁠, formând astfel o uniune personală a celor trei regate⁠. Ulterior, Scoția a intrat într-o uniune politică⁠ cu Regatul Angliei la 1 mai 1707 pentru a crea noul Regat Unit al Marii Britanii.

Astăzi ne-am propus să vă prezentăm câteva din invenţiile atribuite scoţienilor, de care astăzi se bucură toată lumea.

De la McDonald’s la cuptorul cu microunde, whisky şi gin tonic

Chicken Tikka Masala

Cheful Ali Ahmed Aslam din Glasgow susţine că el a creat preparatul preferat al britancilor. Proprietarul restaurantului Shish Mahal a făcut experienţe în bucătărie, adăugând peste pui şi curry supă de roşii condensată şi condimente. Iar de aici până la a face istorie în lumea culinară a fost doar un pas.

Gin tonic

Băutura adorată de miloane de oameni la nivel mondial nu ar fi existat fără George Cleghorn, un doctor din Edinburgh-ul secolului 18 care a descoperit că malaria poate fi vindecată cu chinină. O combina cu apă tonică, însă din cauza gustului amar a adăugat gin pentru a o face mai plăcută la gust.

McDonald’s

Descendenţi dintr-o famile scoţiano-irlandeză, fraţii Dick şi Mac McDonald au schimbat felul în care lumea mânca, după ce au deschis primul McDonald’s în San Bernardino, în 1938.

Microundele

Magnetronul, generatorul continuu de microunde, a fost inventat de Robert Watson-Watt.

Refrigerarea

În secolul XVIII, scoţianul William Cullen a reuşit prima refrigerare artificială la Universitatea din Glasgow.

Whisky

Prima dovadă a „apei vieţii”, în Scoţia, a fost înregistată în 1494.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *