La mulți ani Joan Baez, Jimmy Page, Cristi Minculescu, Lara Fabian!

La mulți ani Joan Baez, Jimmy Page, Cristi Minculescu, Lara Fabian!

La mulţi ani, Joan Baez!

Joan Chandos Baez (n. 9 ianuarie, 1941 în Staten Island, New York) este o cântăreaţă americană de origine mexicană, foarte cunoscută datorită vocii sale foarte individuale. Este deseori numită „conştiinţa şi vocea anilor ’60”. Multe cântece au o tematică socială.

Este cunoscută în special pentru hitul „Diamonds and Rust” şi pentru numeroasele preluări cum ar fi „There but for Fortune” al lui Phil Ochs şi „The Night They Drove Old Dixie Down” al trupei The Band. Într-o măsură mai mică, lumea o cunoaşte pentru „Farewell, Angelina” şi „Love Is Just a Four-Letter Word”. În 1969 ia parte la festivalul Woodstock alături de artişti ca Jimi Hendrix, Santana, Jefferson Airplane unde cântă trei cântece, Sweet Sir Galahad, Joe Hill şi We Shall Overcome, acest ultim cântec fiind un imn al mişcării pentru drepturile civile ale negrilor din Statele Unite ale Americii.

Rămâne de asemenea cunoscută pentru relaţia sa cu Bob Dylan şi pentru marea sa pasiune pentru activism, în special în domeniile nonviolenţei, al drepturilor civile şi ale omului iar, mai recent, este cunoscută pentru acţiunile sale ecologice.

Baez are o carieră de peste 50 de ani, a lansat mai mult de 30 de albume şi a înregistrat în opt limbi diferite. Este considerată un simbol al muzicii folk, deşi după anii 60 stilul muzicii pe care îl va aborda va cunoaşte numeroase schimbări, înglobând mai toate stilurile de la rock şi pop la muzică gospel şi country. Deşi este şi a fost ea însăşi o compozitoare şi textieră, în special la mijlocul anilor 70, Baez este adesea considerată ca fiind o interpretă a cântecelor altor persoane, preluând şi interpretând cântece ale unor artişti precum The Beatles, Jackson Browne, Bob Dylan, Woody Guthrie, The Rolling Stones, Pete Seeger, Paul Simon, Stevie Wonder şi mulţi alţii.

Vocea sa are trei octave şi un vibrato rapid, uşor de recunoscut.

 

La mulţi ani, Jimmy Page!

James Patrick „Jimmy” Page (n. 9 ianuarie 1944) este un chitarist şi compozitor englez.

Şi-a început cariera ca membru în The Yardbirds, înainte de a fonda celebra trupă rock Led Zeppelin. Jimmy Page este unul dintre cei mai importanţi chitarişti din istoria muzicii rock and roll, influenţând mulţi alţi cântăreţi de excepţie.

Page a ocupat locul 3 în topul celor mai buni 100 de chitarişi, top realizat de revista Rolling Stone.

Jimmy este şi un excelent sunetist, recunoscut pentru efectele şi tehnicile inovatoare folosite în înregistrarea melodiilor.

Chitara cea mai des folosită de Page este un Gibson Les Paul.

 

La mulţi ani, Cristi Minculescu!

Cristian Alexandru Minculescu (născut pe 9 ianuarie 1959, Piteşti), mai cunoscut sub numele de Cristi Minculescu, este un solist vocal şi compozitor de muzică rock român. Este cunoscut în special pentru activitatea sa de peste 30 de ani ca vocalist al trupei Iris.

Vocea sa inconfundabilă, considerată de mulţi drept cea mai bună voce a rockului românesc, concertele fulminante, compoziţiile şi maniera proprie de interpretare, dar şi activitatea continuă de aproape 30 de ani l-au făcut una dintre principalele figuri ale lumii rock şi un artist considerat legendar.

Începând din anul 1980 este vocalistul trupei de rock Iris. Cristi Minculescu reprezintă alături de Iris simbolul rezistenţei culturale pentru generaţii întregi de fani rock în perioada comunismului, şi, de asemenea, unul dintre puţinii artişti care au făcut legătura între acele generaţii şi cele actuale, el activând cu mare succes şi după 1990, până în prezent.

Cristi Minculescu crede că a moştenit vocea de la mama sa: „mama era în cor la mănăstirea Bistriţa, de lângă Râmnicu Vâlcea. Mai mult ca sigur că de la ea am moştenit”.

Defectul pe care şi-l recunoaşte Minculescu este sinceritatea. Asemenea lui Eliade, trăieşte într-o perpetuă evoluţie spirituală, o nouă trăire necontrazicând alta mai veche, ci aducând un ceva al său, nou. Sinceritatea conciliază aparenta contradicţie dintre trăirile noi şi cele vechi, iar succesul său în tulburile vremuri ale aplaudacismului politic, respectiv, în prezent, ale celui financiar, s-a datorat sincerităţii cu care a transmis prin muzică, voce şi coreografie ceea ce simte şi crede, direct, fără canoane.

Cristi Minculescu şi-a început cariera în 1979 ca solist vocal al trupei Harap-Alb, alături de muzicieni precum chitaristul Gabi Nacu sau basistul Anton Haşiaş. El a participat la imprimarea pentru radio a unor piese precum „Harap-Alb”, „Scatiul” (compoziţie a lui Gabi Nacu), „În calea norilor”, „Tu doar tu”, „Vei veni”. Minculescu rămâne la Harap-Alb până în 1980, când Anton ­Haşiaş îl prezintă celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist.

Cristi a dat probă la Iris chiar de ziua lui şi a reuşit să-i cucerească pe membrii trupei cu vocea sa inconfundabilă. Minculescu a cântat piese din Free, Led Zeppelin şi Deep Purple, iar examinatorii săi au fost Nelu Dumitrescu, bateristul şi liderul trupei, şi chitaristul Nuţu Olteanu.

La primul său concert cu Iris, pe data de 5 februarie 1980, „a fost de balamuc, moşule! N-au vrut ăia să mă primească la intrare. Eu le ziceam «Bă, sunt solistul de la Iris, am cântare», ăia nimic. «Pleacă, mă, că îi ştim noi pe băieţii de la Iris». I-am «rezolvat» până la urmă cu o sticlă de vodcă. Asta e, am dat şpagă la primul meu concert”, îi place lui Cristi să se amuze.

La sfârşitul anului 1981, revista „Săptămâna”, care avea unul dintre cele mai apreciate topuri muzicale din presa comunistă, l-a desemnat pe Cristi Minculescu drept cel mai bun solist din 1981.

În 1982, împreună cu chitaristul Adrian „Adi” Ilie, Cristi Minculescu părăseşte Iris şi înfiinţează trupa Voltaj. În locul său, la Iris este adus ca vocalist Dan Bittman.

În 1984 Cristi Minculescu cântă în trupa Totuşi, în Cenaclul „Flacăra“, alături de Andrei şi Ioana Păunescu. Din această perioadă datează piesa „Trenul fără naş” a trupei Iris, pe versuri de Adrian Păunescu. La Cenaclul Flacăra Minculescu a mai cântat şi alături de trupa Flacăra Pop – Flapo (Al.Jimmy Zărnescu, Jerry Schwartz, Romeo Beianu).

În 1984 Dan Bittman pleacă la Holograf, iar în februarie 1985 Cristi Minculescu se întoarce la Iris, alături de care va rămâne până în ziua de azi. În total, Cristi Minculescu a înregistrat cu Iris 19 CD-uri şi DVD-uri, a întreprins sute de turnee şi şi-a pus o amprentă de neşters asupra trupei. Salutul „Bună seara, prieteni”, ajuns o emblemă personală, a devenit celebru, iar imaginea lui Cristi Minculescu este practic inseparabilă de cea a formaţiei Iris.

În 1992, împreună cu Minculescu, în cadrul festivalului de la Cannes, Iris ocupă locul II la secţiunea rock şi îi este consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe postul MTV, fiind prima formaţie românească ce a fost difuzată pe celebrul post.

În 2012 Cristi Minculescu părăseşte trupa Iris. La scurt timp după plecarea din trupa Iris, acesta se mută cu familia în Germania. Împreună cu Judy Seutter – chitară, Boris Rusakov – bass, Mauro Ciccarelli – tobe, Regina Hammerle – backing vocal , formează grupul Lotus şi susţine o serie de concerte de promovare în România.

În 2013 Cristi Minculescu împreună cu fostul său coleg din trupa Iris, Ion Olteanu , formează grupul „Cristi Minculescu & Nuţu Olteanu Super Grup”. Acest grup fiind format şi din membrii trupei lui Ion „Nuţu” Olteanu. Grupul are o serie de concerte în toată ţara , interpretând şi piese consacrate ale trupei Iris, precum : „Strada ta”, „Trenul fără naş”, „Lumina zilei”, „Pe ape „, dar şi din repertoriul trupelor deja celebre în lume .

 

La mulţi ani, Lara Fabian!

Lara Fabian s-a nascut in 9 ianuarie 1970 in Etterbeek, Belgia.

Lara a luat lectii de dans, canto, pian inca de mica, iar de la varsta de 8 ani a inceput sa ia lectii la Conservatorul Regal din Bruxelles, avand ca la varsta de 14 ani sa inceapa sa compuna cantece.

Lara a continuat ascensiunea in lumea muzicala prin participarea la mai multe competitii europene obtinand mai multe premii printre care si premiul patru intr-o competitie europeana de prestigiu unde a interpretat piesa „Croire”.

Lara s-a mutat la Montreal, Quebec imediat dupa terminarea liceului, unde si-a deschis o casa de discuri independent şi o editura. Ajutata de bunul ei prieten, producatorul/compozitorul Rick Allison, Lara si-a lansat primul ei album in anul 1991, in franceza care s-a vandut in 100 000 de exemplare. Trei ani mai tarziu, cariera Larei a evoluat enorm dupa eliberarea albumului de debut, Carpe Diem, care a fost un hit atat în Quebec cat şi in Franta.

Evolutia Larei nu se opreste aici, iar in 1997 apare al treilea album intitulat Pure, care se vinde in 2 mililoane de exmeplare numai in Franta. Pe acest album se gaseste si melodia „La Difference”, prin care cantareata incearca sa puna capat intoleranţei fata de diferentele dintre oameni, în special homofobia.

Talentul artistei este recunoscut international, astfel aceasta este premiata in 1999 la World Music Awards la sectiunea Best Selling Benelux Artist, iar cei de la Disney ii imprumuta vocea Larei pentru personajul Esmeraldei in versiunea franceza a filmului The Hunchback of Notre Dame.

Lara a demonstrat ca prin intermediul unor piese precum „Till I Get Over You” si „Broken Vow”, poate sa invinga audienta din America de Nord asa cum a facut-o si in restul lumii.
Lara Fabian a reusit prin muzica sa lupte impotriva homofobiei, a diferentei dintre oameni, astfel incat muzica ei a devenit o sursa de inspiratie.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *