La mulţi ani Rod Stewart, Zoia Alecu, Anna Lesko!

La mulţi ani Rod Stewart, Zoia Alecu, Anna Lesko!

La mulţi ani, Rod Stewart!

Roderick David „Rod” Stewart CBE (n. 10 ianuarie 1945) este un cântăreţ şi compozitor britanic de origine scoţiană şi engleză şi unul dintre cei mai buni artişti din toate timpurile, după ce a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume.

Născut şi crescut în Londra, Stewart locuieşte în California şi Epping. Dintre toate albumele, el a avut 62 de hituri. 31 dintre ele, au ajuns în top 10, dintre care şase au fost pe locul unu in Marea Britanie. El a avut 16 single-uri în top zece SUA , iar patru dintre acestea au ajuns pe locul întai in Billboard Hot 100.

Roderick Stewart s-a născut în Highgate, Londra, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai lui Robert Stewart şi Gilbart Elsie. Tatăl său, Robert, care era de origine scoţiană, a lucrat în construcţii în Leith, în apropiere de Edinburgh. Căsătoriţi în 1928, cuplul Stewart a avut doi fii şi două fiice în timp ce trăiau în Scoţia. Ulterior s-au mutat în Highgate, unde Rod a venit pe lume în ianuarie 1945, în timpul celui de al doilea război mondial, la o jumătate de oră după ce o rachetă germana V-2 căzuse peste postul local de poliţie din Highgate.

Familia sa nu a fost nici bogată, nici săracă, iar Stewart, fiind cel mai mic dintre fraţi a fost un copil răsfăţat; Stewart şi-a numit copilaria ca fiind fantastic de fericită. Nu a fost strălucit la şcoală, şi a picat examenul dintr-a 11-a. A urmat apoi Şcoala secundară William Grimshaw în Hornsey. Tatăl său s-a retras din domeniul construcţiilor la vârsta de 65 de ani, apoi a deschis un magazin de ziare pe calea Archway, chiar peste drum de casa familiei.

Familia Stewart a fost pasionată de fotbal, astfel că Rod a jucat pentru o echipă locală, unde era căpitanul echipei. Era cel mai priceput din familie la fotbal, şi de asemenea cel mai înfocat suporter al echipei Arsenal . Stimulat de către tatăl său, ambiţia lui era să devină un fotbalist profesionist. Stewart a părăsit şcoala la vârsta de 15 şi a lucrat pentru scurt timp la o fabrică, în timp ce era şi distribuitor de ziare.

În ceea ce priveşte muzica, Rod Stewart asculta artişti britanici şi americani populari din acea vreme, cum ar fi Ewan MacColl, Alex Campbell, Woody Guthrie, Jack Ramblin Elliot, şi în special Derroll Adams, artişti care de altfel l-au şi inspirat. A început să cânte pentru prima data în diverse cluburi din Londra, unde a facut o impresie buna.

In 1968, se întalneşte cu chitaristul Jeff Beck, care îi propune o colaborare. Această colaborare l-a adus pe Stewart în prim-plan în momentul lansării celor 2 albume ale grupului, Truth şi Beck-Ola. Însă adevarata carieră muzicală şi-o incepe atunci când îşi uneşte forţele cu cea mai mare trupă de rock din istorie, magnificii The Faces. Mulţi ani de atunci, Rod Stewart a făcut înregistrări şi a mers în turnee cu The Faces, lănsând albume şi demonstrând că de-a lungul timpului a progresat, devenind un compozitor de top. Timpul a trecut şi Rod şi-a dorit sa se facă remarcat şi ca artist solo în anul 1971. Succesul nu l-a părăsit nici acum.

Printre cele mai cunoscute piese ale lui Rod Stewart, devenite hituri încă din anii ’60, se numără „Da Ya Think I’m Sexy?”, „Sailing”, „Maggy May”, „All For Love”, “Have you ever seen the rain”, „Baby Jane” şi „All For Love”, piesă înregistrată în 1993, alături de Bryan Adams şi Sting pentru coloana sonoră a filmului „Cei trei muschetari”.

De la obraznicul rocker ce cânta prin cluburi, la artistul sofisticat al baladelor, de la trubadurul folk la gălăgiosul rock & roll , Rod Stewart a fost capabil de a-şi schimba stilul iar şi iar. Dar un lucru nu s-a schimbat niciodată , puterea lui de a cânta. După patru decenii, el este în continuare la fel. De-a lungul carierei, Rod a vândut aproximativ 200 de milioane de discuri în întreaga lume.

În anul 2000, Stewart a fost diagnosticat cu cancer la tiroidă, fiind operat imediat. El mai suferise şi înainte de un nodul benign la nivelul corzilor vocale, având nevoie de intervenţie chirurgicală. Vocea lui a avut de suferit, nemaiputând cânta o vreme. După acea perioadă artistul a reînvăţat cum să cânte. De atunci a donat o mare parte din banii săi unei fundaţii care se ocupă cu găsirea tratamentului pentru toate formele de cancer, în special cancerul ce afectează copiii.

Pe data de 11 octombrie 2005, Stewart a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, steaua numărul 2093. În 2006 Stewart a fost invitat ca şi antrenor vocal la American Idol. El a fost numit ca fiind unul dintre cei mai bogaţi artişti din industria muzicii în Anglia, averea sa fiind estimată la 115 milioane de lire. În ceea ce priveşte viaţa sa personală, Stewart este cunoscut pentru legăturile sale cu femeile. El a avut opt copii cu cinci femei diferite.

Făcând referire la divorţurile sale, artistul a declarat că în loc să se mai căsătorească încă o data, mai bine găseşte o femeie ce nu-i place şi îi dăruieşte o casă.

 

La mulţi ani, Zoia Alecu!

Zoia Alecu (uneori scris și Zoe Alecu, n. 10 ianuarie 1956, București) este o cântăreață, cantautoare, compozitoare și textieră română de muzică folk și rock. S-a lansat în anul 1973 ca artistă solo, fiind una dintre primele cantautoare din muzica folk autohtonă. Începând cu 1986 se alătură grupului Sfinx, continuându-și apoi activitatea alături de Sfinx Experience. Din anul 2006 a revenit pe scenă ca artistă solo, lansând până în prezent patru albume de autor.

Zoia Alecu s-a născut în București, zona „Măcelari” (aproape de Lizeanu), iar la patru ani familia ei s-a mutat în zona centrală a Capitalei, pe Calea Victoriei. A urmat Liceul de Muzică „George Enescu”, unde a studiat vioara, cu toate că tatăl ei ar fi dorit să cânte la violoncel. Aici a fost colegă cu viitoarea colaboratoare Crina Mardare.[1] A renunțat la școala de muzică și a ales o pregătire la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, iar apoi la Liceul „Gheorghe Lazăr”. La 16 ani a adunat bani pentru prima ei chitară din donări de sânge repetate. A început să compună piese în stil folk pe versuri proprii.

În octombrie 1973 Zoia Alecu cântă la Club A, la invitația lui Doru Stănculescu. Este momentul în care își începe cariera în muzica folk. În ianuarie 1974, tot la invitația lui Doru Stănculescu, Zoia Alecu ajunge să cânte în Cenaclul Flacăra, chiar dacă nu rămâne decât până în primăvara aceluiași an. Trebuie menționat faptul că la Cenaclul Flacăra, Zoia debutează în aceeași seară cu Nicu Alifantis. Din primăvara anului 1974, Zoia Alecu începe să cânte la Cenaclul „Viața studențească și amfiteatrul artelor”.

Vreme de trei ani compune muzică de scenă pentru Teatrul „Nottara” din București. Devine o prezență obișnuită la Club A, Club Z și în alte locații de concert din Capitală, cântând de regulă în deschiderea recitalurilor unor formații rock cunoscute în epocă, precum Phoenix, Progresiv TM, Pro Musica, Basorelief și Compact.

În 1986 Zoia Alecu este invitată de Crina Mardare să se alăture formației Sfinx, ca urmare a plecării Elenei Perianu. Formația se afla în acel moment într-un turneu în Danemarca. Adaptarea la noul repertoriu și stil muzical i-au ridicat dificultăți la început. Zoia Alecu rămâne în formația Sfinx până la dizolvarea ei la începutul anilor ’90. La puțin timp, se alătură noului proiect lansat de bateristul grupului Sfinx Mișu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele în Europa continuă până în 1997, când formația revine în țară. La un moment dat, un reprezentant al casei de discuri britanice EMI oferise un contract pentru Alecu și Mardare cu condiția de a părăsi Sfinx Experience, fapt care nu s-a petrecut. Participă la cele două albume lansate de Sfinx Experience, Balkano (1999) și Sfinxstanbul (2001), contribuind inclusiv la partea de compoziție. Zoia Alecu rămâne membră Sfinx Experience până în anul 2005, când formația se desființează.

În 2006 se întoarce la „prima sa dragoste”, muzica folk, lansând primul album de autor intitulat Vino aici, editat la casa de producție OVO Music, aparținând cântărețului Ovidiu Komornyik.

În ciuda faptului că este o textieră prolifică, cu aproximativ două sute de texte dedicate diverșilor interpreți români, Zoia Alecu nu a lansat vreun material discografic în nume propriu mai devreme de februarie 2007. Albumul Vino aici reprezintă debutul discografic al artistei, după 34 de ani de la debutul scenic. Vino aici conține zece piese, fiind realizat cu sprijinul producătorului Ovidiu Komornyik, proprietarul casei de discuri OVO Music. Pe disc apar atât piese scrise de Alecu în anii tinereții, reorchestrate (inclusiv o piesă ale cărei versuri le-a scris la nouă ani), cât și compoziții recente. Piesa ce dă numele albumului a fost compusă în vara lui 2006.

În februarie 2009 apare al doilea album semnat Zoia Alecu, intitulat Cărări de maci. Discul conține zece compoziții ale artistei. Piesa care dă numele albumului este inspirată din muzica țigănească rusească, ideea melodiei fiind inspirată de filmul Șatra (în regia lui Emil Loteanu), pe care Zoia l-a vizionat în 1975, la momentul apariției.

În 2012 apare albumul Printre lupi, iar trei ani mai târziu, al patrulea disc, intitulat Să ierți. Ambele materiale discografice au fost lansate sub egida OVO Music.

 

La mulţi ani, Anna Lesko!

Anna s-a nascut pe 10 ianuarie 1979 la Chisinau, avand origini ruso-ucrainiene. Doar din partea tatalui se poate spune ca a mostenit si sange moldovean. Tot la Chisinau a facut si scoala, insa la varsta de 17 ani a plecat in Romania. In Romania se afla si acum, pentru ca a reusit sa se integreze in mediul bucurestean si sa isi faca multi prieteni.

Anna nu este cunoscuta doar pentru muzica sa. Pentru cine nu stie, artista a luat lectii de pictura si are tablouri expuse la Muzeul National. Primul sau tablou s-a vandut cu nu mai putin de 3.000 $.

Albumul sau de debut a aparut in anul 2002, purtand numele de Flacari. I-au urmat Inseparabili in 2003, Pentru tine in 2004 (disponibil si intr-o editie speciala) si Ispita in 2005.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *