La mulți ani, Elton John!

Elton Hercules John s-a născut Reginald Kenneth Dwight pe 25 martie 1947, ca singurul fiu al lui Stanley şi Sheila Eileen (născută Harris) Dwight şi a fost crescut în Pinner. Părinţii săi nu s-au căsătorit decât atunci când avea şase ani, când familia s-a mutat într-o casa detaşată din apropiere. A fost educat la Pinner Wood Junior School, Reddiford School şi Pinner County Grammar School până la vârsta de 17 ani când a părăsit şcoala pentru a începe o carieră în industria muzicală.

Când John a început să se gândească serios la o carieră muzicală, tatăl său a încercat să îl orienteze spre o carieră mai convenţională, cum ar fi domeniul bancar. John a declarat ca interpretările şi costumaţiile sale extravagante de pe scenă erau modalitatea sa de a se elibera de o asemenea copilărie restrictivă. Ambii părinţi ai lui John aveau înclinaţii spre muzică, tatăl său fiind un trompetist în trupa Bob Millar Band, o trupă de fanfară semi-profesională. Soţii Dwight au fost mari colecţionari de discuri şi i-au prezentat lui John cei mai populari cântăreţi şi muzicieni ai vremii iar John îşi aminteşte că a fost imediat prins de muzica rock and roll după ce mama sa a cumpărat discuri cu Elvis Presley şi Bill Haley & His Comets în 1956.

John a început să cânte la pian la vârsta de 3 ani şi, în mai puţin de un an, mama sa l-a auzit interpretând The Skater’s Waltz a lui Winifred Atwell după ureche. După ce a interpretat la petreceri şi reuniuni de familie, la vârsta de 7 ani a început să ia lecţii de pian formale. A dovedit aptitudini muzicale în timpul şcolii, inclusiv abilitatea de a compune melodii. La varsta de 11 ani a obţinut o bursă la Academia Regală de Muzică.

Pentru următorii cinci ani asista la orele de sâmbată ale Academiei din centrul Londrei şi a declarat că îi facea plăcere să interpreteze lucrări de Chopin şi Bach şi să cânte în cor. Dar, în afară de acestea, se considera un elev obişnuit, deşi unii instructori au spus că era un „elev model” şi că în ultimii ani lua lecţii de pian în particular pe lângă orele sale de la Academie.

Mama lui John, deşi foarte strictă cu fiul ei, era mai vivace decât soţul ei. Din vreme ce Stanley Dwight nu era interesat de fiul său şi era adesea absent, John a fost crescut în principal de mama şi bunica sa maternală. Când tatăl sau era acasă, soţii Dwight aveau certuri care îl afectau mult. John avea 15 ani când părinţii săi au divorţat. Mama s-a recăsătorit cu un pictor, Fred Farebrother, un tată vitreg extrem de grijuliu şi devotat de care John s-a atasat şi îi spunea Derf (prenumele său scris invers). S-au mutat într-un apartament dintr-o clădire numită Frome Court, nu departe de prima casă. Aici John a compus melodiile care aveau sa îi lanseze cariera. A trăit aici până când a avut patru albume în topul 40 american.

La vârsta de 15 ani, cu ajutorul mamei şi tatălui său vitreg, Reginald Dwight a devenit un pianist de weekend la un local din apropiere, hotelul Northwood Hills, cântând de joi până duminică şi primind 35 de lire sterline pe săptămână. Cunoscut ca „Reggie”, interpreta o serie de piese celebre, inclusiv piese de Jim Reeves şi Ray Charles, precum şi piese compuse de el.

În 1964, Dwight împreună cu prietenii săi au format trupa Bluesology. În timpul zilei îndeplinea sarcini pentru o companie muzicală iar noaptea ţinea spectacole solo în barul unui hotel din Londra şi lucra împreună cu Bluesology. La mijlocul anilor 1965, Bluesology însoţea muzicieni de soul şi R&B americani precum The Isley Brothers, Major Lance, Billy Stewart, Doris Troy şi Patti LaBelle and The Bluebelles. În 1966, trupa a susţinut pe Long John Baldry şi a interpretat de 16 ori la The Marquee Club.

După ce a eşuat să devină solist vocal pentru King Crimson si Gentle Giant, Dwight a răspuns unui anunţ postat în New Musical Express de Ray Williams, la vremea respectivă manager la Liberty Records. La prima lor întâlnire, Williams i-a dat lui Dwight un teanc de versuri scrise de Bernie Taupin, care a răspuns aceluiaşi anunţ. Dwight a compus muzica pentru versuri şi le-a trimis lui Taupin prin poştă, începând o prietenie care ţine până astăzi. În 1967, ceea ce avea să fie prima melodie Elton John/Bernie Taupin, Scarecrow, a fost înregistrată; când cei doi s-au cunoscut, şase luni mai târziu, Dwight activa sub numele de „Elton John”, în omagiu pentru saxofonistul Bluesology Elton Dean şi Long John Baldry.

Echipa formată din John şi Taupin s-au angajat la DJM Records ca şi compozitori în 1968 şi pentru următorii doi ani au compus melodii pentru diferiţi artişti precum Roger Cook şi Lulu. Taupin scria versurile în mai puţin de o oră şi le dădea lui John, care compunea muzica pentru ele într-o jumătate de oră, lăsând la o parte versurile dacă nu putea veni repede cu ceva pentru ele.

În această perioadă, John a mai activat ca pianist de studio pentru diferiţi artişti, inclusiv pentru melodia He Ain’t Heavy, He’s My Brother a lui The Hollies.

La îndemnul publicistului muzical Steve Brown, John şi Taupin au început să compună melodii mai complexe pe care John să le înregistreze pentru DJM. Primul single a fost I’ve Been Loving You (1968), produs de Caleb Quaye, fost chitarist la Bluesology. În 1969, împreună cu Quaye, toboşarul Roger Pope şi basistul Tony Murray, John a mai înregistrat încă un single, Lady Samantha, şi un album, Empty Sky.

Pentru următorul lor album, Elton John, John şi Taupin l-au angajat pe Gus Dudgeon ca producător şi pe Paul Buckmaster să se ocupe de aranjamente. Elton John a fost lansat în aprilie 1970 prin DJM Records/Pye Records în Regatul Unit şi prin Uni Records în Statele Unite. Primul single de pe album, Border Song, a intrat în Billboard Hot 100, ajungând până pe locul 92. Al doilea single, Your Song, a ajuns în Statele Unite în Top 10, ocupând locul 8 şi a devenit primul hit al lui John ca şi cântăreţ. Albumul avea să ajungă primul său hit, ajungând până pe locul 4 în Billboard 200.

Într-o carieră de patru decenii Elton John a vândut peste 450 de milioane de discuri la nivel mondial, devenind unul dintre cei mai de succes artişti din istorie. Melodia sa Candle in the Wind 1997 a fost vândută în peste 37 de milioane de exemplare, fiind cea mai bine vândută melodie din istorie. A avut peste 50 de melodii Top 40, şapte albume consecutive pe locul 1 în topurile din Statele Unite, 56 de melodii Top 40, 16 melodii Top 10, patru melodii numărul 2 şi nouă melodii numărul 1. A câştigat cinci premiiGrammy, un premiu Tony, iar pentru muzică de film The Lion King / Regele Leu a primit în 1995 premiul Oscar şi un Glob de Aur. În 2004, revista Rolling Stone l-a poziţionat pe locul 49 în Top 100 cei mai buni artişti din istorie.

John a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1994. S-a implicat intens în lupta contra SIDA începând cu sfârşitul anilor 1980 şi a fost numit cavaler în 1998. S-a căsătorit cu David Furnish pe 21 decembrie 2005 şi continuă să fie un apărător al comunităţii LGBT. În 2008, revista Billboard l-a numit cel mai de succes artist masculin din istorie in The Billboard Hot 100 Top All-Time Artists şi pe locul trei la general (după The Beatles şi Madonna).

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *