La mulți ani, Enya!

Enya, pe numele real Eithne Ní Bhraonáin (n. 17 mai 1961) este o cântăreaţă, compozitoare şi instrumentistă irlandeză.

Mai este prezentată uneori în media şi ca Enya Brennan.

Enya este o transliterare aproximativă a pronunţiei numelui Eithne în irlandeză, limba ei nativă.

Şi-a început cariera muzicală în 1980, când s-a alăturat trupei Clannad formată din fraţii şi surorile sale, dar i-a abandonat mai târziu, urmând apoi să-şi caute realizarea într-o carieră solo.

Albumul ei de debut, Watermark, care a fost lansat în 1988, a introdus-o pe plan internaţional pentru prima dată şi Enya a devenit cunoscută pentru sunetul ei unic, ce era caracterizat de stratificări ale vocii, melodii folk, fundaluri sintetizate şi reverberaţii eterice.

A continuat să aibă parte de succes între anii 1990 şi 2000; albumul ei din 2000 – A Day Without Rain a obţinut înregistrări excelente la vânzări (16 milioane de exemplare) şi a fost numită „World’s Best-Selling Female Artist” a anului 2001. Este artista cu cele mai mari vânzări din Irlanda şi oficial a 2-a ca export de albume muzicale după trupa U2. Numărul de albume vândute se situează la 85 milioane de exemplare.

Activităţile ei i-au dobândit, pe lângă alte lucruri, 4 premii Grammy şi o nominalizare Oscar (pentru contribuţia ei la primul film din trilogia Stăpânul Inelelor). Pănă acum se ştie că a cântat în 10 limbi diferite, dintre care una inventată de Enya şi textiera ei, Roma Ryan. Enya este a 9-a artistă ca număr cu cele mai mari vânzări de albume în America, combinând 30 milioane de exemplare ale albumelor în SUA.

sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *