La mulți ani, Goran Bregović!

Goran Bregovic (în chirilică sârbă: Горан Бреговић), unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni din Balcani, este un chitarist si compozitor originar din Sarajevo, Bosnia. El se declară iugoslav.

Goran Bregovic s-a nascut pe data de 22 martie 1950, intr-o familie cu origini mixte: tatal sau croat si mama de ginte sarba. Dupa ce parintii sai au divortat, viitorul artist a ramas cu mama in Sarajevo.

Cea mai mare parte din copilarie si-a petrecut-o la Scoala de Muzica, studiind vioara. Paradoxal, institutia de invatamant a decis sa il exmatriculeze, pentru „lipsa de talent”. La scurt timp dupa excluderea lui din scoala, mama sa i-a cumparat o chitara. La varsta de saisprezece ani a fost parasit de cea care i-a dat viata, fiind ingrijit de cateva rude dornice sa-l sprijine.

Goran a fost nevoit sa-si poarte singur de grija inca din adolescenta, cand a inceput sa cante muzica populara intr-un bar din orasul Konjic.

In 1971, Goran si un alt artist aspirant, Zoran Redzia, au inceput sa cante intr-o trupa numita „Jutro” (n.r. „Buna dimineata”). In aceasta formula, muzicianul a avut o multime de spectacole si a inceput sa guste succesul din plin.

La 1 ianuarie 1974, trupa si-a schimbat numele in „Bijelo Dugme” („Butonul Alb”). Au semnat cu o companie de inregistrari, Jugoton, care le-a aprobat o singura piesa, „Kad Bijelo Dugme bio” (n.r. „Daca as fi fost un buton alb”). Bregovic a fost singurul compozitor al trupei si a scris cele mai multe versuri.

In 1975, cand se pregatea de cariera de profesor al ideologiei oficiale la aceea vreme, marxism-leninism, formatia Bielo Dugme a castigat popularitate in Iugoslavia.

A renuntat la vocatia de dascal si a devenit idolul tinerilor si cel mai improtant star rock al tarii sale. S-a retras din Bielo Dugme in anii ’90, avand la activ 13 albume vandute in sase milioane de exemplare.

Dupa zece ani de muzica rock, Bregovic a renuntat la acest gen pentru a se dedica stilului care l-a facut cunoscut in intreaga lume: o combinatie de ritmuri traditionale balcanice, cu sonoritati rock.

A colaborat si cu Emir Kusturica, pentru coloanele sonore ale filmelor „Time of the Gypsies”, „Queen Margot”, „Underground” si „Arizona Dream”.

In 1993, Bregovic s-a casatorit cu Dzenana Sudzuka, cu care are trei fete: Ema (martie, 1995) Una, (februarie 2002) si Lulu (mai 2004). Goran mai are o fiica dintr-o relatie anterioara, numita Zeljka.

In 2011, Goran Bregovic colaboreaza cu Florin Salam, cantaret roman de manele, pentru albumul ‘Gipsy Champagne’.

A creat coloane sonore pentru filme precum: „Time of the Gypsies”, „Queen Margot”, „Underground” și „Arizona Dream”, special pentru regizorul Emir Kusturica. Creațiile lui sunt influențate de muzica tradițională țigănească precum și de muzica din Balcani. Fiind un compozitor de excepție, a scris piese pentru Iggy Pop, Ofra Haza sau Cesária Évora.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *