La mulți ani sărbătoriților de astăzi: Dave Gahan, Billy Joel și Marius Țeicu!

La Mulți Ani, Dave Gahan!

Dave Gahan este numele de scenă al lui David Gahan (născut în data de 9 mai 1962 la Epping, Essex, Anglia, Marea Britanie), solist vocal al trupei Depeche Mode de la fondare (1980) până în prezent.

El este chiar cel care a pus acest nume formaţiei, care înainte se numea Composition of Sound. Din acest motiv, el poate fi considerat unul dintre membrii fondatori ai grupului. Înainte de cooptarea lui Dave Gahan formaţia Composition of Sound era compusă doar din Vince Clarke, Martin Gore şi Andrew Fletcher.

Dave Gahan este solist vocal pe cvasitotalitatea pieselor Depeche Mode sau cântă în duet cu Martin Gore o mică parte a repertoriului. Piesele care nu sunt cântate de Dave Gahan sunt fie instrumentale, fie îl au ca solist vocal pe Martin Gore. Singurele excepţii, care nu se încadrează în nici unul dintre cele trei registre menţionate sunt: „Interlude #2 – Crucified” (hidden track de pe albumul „Violator”, care este practic instrumentală cu excepţia unui singur cuvânt, „Crucified”, spus de Andrew Fletcher, fapt ce poate cataloga piesa drept singura cântată cu vocea de către acesta), „Are People People?” (recompozitie a piesei „People Are People”, prezentă pe single-ul „Master and Servant” şi pe ediţia de trei CD-uri a albumului „Remixes 81-04” unde până acum nu se ştie cu exactitate a cui voce este, versurile fiind o înşiruire de onomatopee care se repetă) şi de piesele care iniţial sunt cântate de Dave Gahan, dar în anumite concerte au fost cântate de Martin Gore.

Dave Gahan a avut piese compuse de el (în colaborare cu Christian Eigner şi Andrew Phillpott) pe ultimele albume de studio ale formaţiei, „Playing the Angel” şi „Sounds of the Universe”. În 2003 a lansat primul său album solo din carieră, intitulat „Paper monsters”, ale cărui piese sunt compuse de el, în aceeaşi formulă. În 2007 a apărut şi al doilea său album solo, „Hourglass”.

La Mulţi Ani, Billy Joel!

William Martin „Billy” Joel (n. 9 mai 1949) este un muzician, pianist, cântăreț și compozitor american. În 1973 a fost pe locul șase cu cele mai bune vânzări ca și cântăreț-compozitor și pe locul trei ca și cântăreț solo din SUA.

S-a născut în Bronx, New York și a crescut în Hicksville, New York. Tatăl lui Howard (născut cu numele de Helmuth), s-a născut în Germania din tata evreu-german, care după regimul nazist a emigrat în Elveția iar mai apoi în Statele Unite ale Americi. Mama lui Billy, Rosalind Nyman, s-a născut în Anglia, într-o familie de evrei (Philip și Rebecca Nyman). Părinții lui au divorțat în 1960 iar tatăl lui s-a mutat în Austria la Viena. Billy are o soră Judith Joel și un frate vitreg Alexander Joel, care este director la Staatstheater Braunschweig în Europa. Tatăl a fost și el pianist clasic.

Billy a început să cânte și el la pian de la o vârstă fragedă. A făcut box la amatori și a avut succes la Golden Gloves dar s-a retras în scurt timp după ce și-a rupt nasul. A fost la Hicksville High School în 1967 dar nu a absolvit niciodată. Pentru că, cânta ca și pianist într-un bar de noapte, a adormit în ziua în care avea un examen important. A abandonat liceul cu diploma pentru a începe o carieră în muzică. La vremea aceea a spus: la naiba cu asta, dacă nu voi ajunge la Columbia University, voi ajunge la Columbia Records iar acolo nu ai nevoie de diplomă de liceu. În 1992 și-a luat totuși diploma la Hicksville High, la 25 de ani după ce a abandonat.

La Mulţi Ani, Marius Țeicu!

Marius Țeicu (n. 9 mai 1945, Reșița, județul interbelic Caraș) este un compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi) orchestrator, dirijor și profesor din România.

A absolvit “Liceul de muzică” din Timișoara în 1963, la secția oboi-pian și “Academia de muzică” din București în 1968 la secția dirijat. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1974, de asemenea profesor (între anii 1991-2002) al “Facultății de Teatru” din cadrul Universității Ecologice din București. Din anul 2002 este profesor al Facultății de Teatru din cadrul “Universității Spiru Haret” din București.

Creația sa muzicală cuprinde un număr de peste cinci sute de melodii de muzică ușoară, majoritatea făcând parte din programele de Radio și Televiziune, fiind editate pe CD-uri, casete sau discuri vinyl. A semnat partituri muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, muzicaluri pentru copii și tineret, show-uri de televiziune, muzică pentru copii, spectacole de revistă, operetă, etc.

Ca solist vocal a imprimat peste 40 de melodii, prezente la Radio, Televiziune sau pe CD-uri, casete si discuri. De asemenea, a susținut spectacole pe scenele din Germania, Polonia, SUA, Canada, Rusia, etc. În aceeași calitate de solist vocal, pianist și orchestrator a contribuit la realizarea show-urilor de Televiziune la care a scris muzica. În calitate de pianist a făcut parte din următoarele formații: “Dixi 67” , “Modern Group” , “Perpetuum Mobile Group”, “Noi Patru”, etc.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.