Laptele de soia, cea mai bună alternativă la laptele de vacă?

Lactoza, glucidele primare din laptele de vaca, poate reprezenta o problema pentru anumite persoane. Ele dezvolta intoleranta la lactoza ca urmare a lipsei enzimelor din organism ce sunt necesare pentru a dizolva lactoza.

Laptele din soia este de fapt o bautura vegetala, un lichid care ramane dupa ce boabele de soia sunt inmuiate si apoi stoarse.

Laptele de soia este cel mai sănătos dintre toate variantele de lapte vegetal, potrivit unui studiu publicat în Journal of Food Science and Technology, citat de Times.

Cercetătorii de la McGill University din Canada spun că laptele de vacă rămâne cea mai bună şi complexă sursă de proteine, carbohidraţi şi grăsimi. Pentru cei care nu pot sau nu vor să consume acest tip de lapte, alternativa din soia este cea mai apropiată de ceea ce organismul are nevoie. Are cel mai mare conţinut de proteine dintre toate tipurile de lapte vegetal, între 7 şi 12 g pentru fiecare porţie de 220 grame.

Laptele de soia conţine isoflavonoide care s-au dovedit a fi benefice în lupta contra cancerului. Totuşi, nu este substitutul perfect. Gustul nu este pe placul tuturor, dar nu aceasta este principala problemă. Conţinutul de acid fitic face organismul să absoarbă şi să difere mai greu vitaminele şi mineralele.

Laptele de migdale care este printre cele mai apreciate tipuri de lapte vegetal datorită gustului şi consistenţei are puţine calorii şi este bogat în acizi graşi monosturaţi. Aceştia ajută la pierderea în greutate şi reduc colesterolul rău, LDL. Totuşi, nu are proteine şi carbohidraţi în cantităţi suficiente ceea ce îl face să nu fie la fel de echilibrat nutriţional ca laptele de vacă şi cel de soia.

O porţie de 220 grame de lapte de vacă are 158 de calorii, 8 grame de proteine, 9 grame de grăsimi, 11,5 grame de carbohidraţi, ceea ce îl face foarte apropiat de laptele matern, spun autorii studiului. De asemenea, are calciu, spre diferenţă de alternativele lui vegetale care trebuie îmbogăţite cu vitamine şi minerale de sinteză care nu sunt la fel de biodisponibile.

Deşi laptele de vacă este atât de complex a fost nevoie de alternative pentru că între 2 şi 4 procente dintre copii au alergie la lactoză. De asemenea, este o sursă de salmonella şi E.coli şi a fost necesară o variantă mai sigură.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *