Legume şi fructe pe care nu ştiai că le poţi mura

Murăturile sunt alimente care prin procesul de fermentație, singure sau cu ajutorul Lactobacillus-ului plantarum, își scad pH-ul, își măresc aciditatea astfel putând fi conservate mai multe luni sau peste un an. În procesul de murare alimentele sunt scufundate în saramură sau într-o soluție de oțet.

În întreaga lume există o gamă largă de alimente care se murează de la legume, la pește și până la carne și ciuperci, dar în România în mod tradițional se păstrează la murat mai ales: gogonele, castraveți, varză, conopidă, pepeni, sfeclă roșie și ciuperci, iar în oțet îndeosebi ardeii și gogoșarii. Pentru aromatizarea murăturilor se folosesc: mărar, crenguțe de vișin, ienibahar, usturoi, boabe de muștar, cuișoare, țelină, hrean, piper. Saramura după procesul de fermentare devină moare care este puternic aromată și acrișoară, în unele gospodării se consumă ca atare sau se folosește la înăcritul ciorbelor.

Murăturile pot deveni oricând o gustare fantastică. Iar dacă te-ai plictisit de vechile reţete şi vrei să încerci ceva nou, îţi prezentăm câteva idei delicioase. Surprinde-ţi papilele!

Legume şi fructe pe care le poţi mura

• Dovlecei cu ceapă dulce, ardei gras roşu, oţet din cidru, zahăr şi boabe de muştar

• Coji de portocale

• Vinete cu mentă şi usturoi

• Lămâi în suc propriu cu zahăr şi sare

• Creveţi cu ulei, lămâie, dafin şi oţet

• Ridichi cu apă fiartă, oţet alb, zahăr şi sare

• Piersici cu usturoi, oţet, scorţişoară şi ghimbir

• Turmeric proaspăt

• Tulpini de kale

• Usturoi

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *