In memoriam Teo Peter

Teofil Peter (cunoscut ca Teo Peter, n. 11 aprilie 1954, Cluj-Napoca, România – d. 4 decembrie 2004, București, România) a fost un muzician rock român, basist și cofondator al formației Compact.

A decedat pe 4 decembrie 2004, în urma unui accident rutier, taxiul în care se afla fiind lovit de un Ford Expedition condus de Christopher Van Goethem, soldat american de la Ambasada SUA din București aflat în stare de ebrietate. Înainte de accident, Teo Peter a fost prezent la Sala Polivalentă în calitate de organizator.

Formația Compact a luat ființă în 1977, în Cluj-Napoca, avînd ca membri pe: Marius ‘Bubu’ Luca – chitară, voce; Cornel Moldovan – chitară, voce; Ladislau Balazs – tobe; Constantin Cămărășan – chitară; Teo Peter – bas. Debutează pe scena Clubului Universității. În decembrie 1977, participă la Galele ‘Săptămîna’ din București, unde lansează piesa ‘Spații’, semnată de Cornel Moldovan.

În 1979, Luca, Moldovan și Balazs părăsesc trupa, fiind înlocuiți de Radu Marpozan – tobe, Guzu Pap – chitară, Nelu Jecan – voce și Marian Corjan – voce. În 1980 cîștigă Marele Premiu la Festivalul ‘Perpetuum Vox Transilvaniae’, iar în anul următor li se alătură Paul Ciuci. În 1982 obțin Marele Premiu al Festivalului Rock de la Costinești.

Prima apariție discografică a avut loc în 1982, cu o jumătate de LP în seria „Formații rock” (discul nr.6) a Electrecordului. Între anii 1982 și 1986, formația își petrece sezoanele estivale concertînd în fiecare seară la restaurantul ‘Tineretului’ din Costinești, anul 1982 chiar aducîndu-le Premiul I la Festivalul Rock ‘Serbările Mării’. Este perioada unei ascensiuni puternice, grupul susținînd între 100 și 400 de concerte anual.

În 1985 apare primul LP semnat Compact, Fata din vis (Paul Ciuci-voce, chitară, Constantin Cămărășan-chitară, Teo Peter-bass, Leluț Vasilescu-tobe, Mircea Octavian Kiraly-clape), și tot în acest an membrii grupului Compact participă la Festivalul Rock de la Dresda. Albumul „Fata din vis” a fost un real succes, atât datorită faptului că este conceput și structurat foarte bine, dar și datorită piesei titlu ce va rămâne un mare hit și peste 30 de ani. Discul conține atât piese hard-rock (Lumini pe cer, O altă zi, Legenda), rock’nroll (Cărare peste timp), blues-rock (O altă zi), rock melodic (Fata din vis, Ești totul pentru mine), dar și 2 balade de o sensibilitate extraordinară scrise de Constantin Cămărășan (și cântate vocal tot de acesta). 1986 a fost anul turneelor în fosta URSS și Bulgaria. La întoarcere, Vladimir Cnejevici – keyboards, fost membru al formației Progresiv TM, se alătură trupei. Venirea lui Cnejevici nu se lasă neobservată, cel ce avea să devină unul dintre cei mai mari clăpari ai României făcându-și simțită prezența în soundul formației, astfel încât, începând de atunci, nici nu mai putem concepe formația Compact fără intervenții fantastice ale clapei.

Albumul Cîntec pentru prieteni a fost lansat la începutul lui 1988 (soundul fiind relativ diferit de cel al albumului precedent, datorită tonurilor de clapă în stilul anilor 80 găsite și folosite excelent de către „noua achiziție” Vladi Cnejevici). Este din nou un album care conține piese ce aveau să aibă succes (Cântec Pentru prieteni, O noapte și o zi, Dă-mi o veste, Un alt început), toate piesele fiind scrise de această dată de către Paul Ciuci.

Anii ’88 și ’89 prefigurează un turneu important în Rusia, dar Ciuci nu primește viza de ieșire din țară, avînd depuse actele de emigrare în Statele Unite. Cu acceptul său, se apelează la Leo Iorga (care la vremea respectivă era solistul formației Cargo). Apar însă disensiuni în grup, liderul Constantin Cămărășan susținând ideea că formația ar trebui să-și mute din nou cartierul general în orașul de proveniență, Cluj. Restul trupei nu este însă de acord considerând că ora exactă în acest domeniu se dă la București.

Acesta este deci momentul scindării grupului Compact în cele două ramuri ale sale, numite Compact B (la București, avându-l ca lider pe Teo Peter) și Compact C (la Cluj, cu Costi Cămărășan).

sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *