Pădurile sărbătorite pe 21 martie

Ziua internaţională a pădurilor este marcată, în fiecare an, la 21 martie, la nivel mondial. În această zi, ţările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naţionale şi internaţionale pentru a organiza activităţi care implică păduri şi copaci. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia din 21 martie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
În această zi, ţările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naţionale şi internaţionale pentru a organiza activităţi care implică păduri şi copaci. Tema pentru fiecare Zi internaţională a pădurilor este aleasă de către Parteneriatul Colaborativ pentru Păduri.
Pădurile găzduiesc aproximativ 80% din biodiversitatea terestră și sunt formate din peste 60.000 de specii de arbori. Când bem un pahar cu apă, scriem într-un caiet, luăm medicamente sau ne construim o casă, nu facem întotdeauna legătura cu pădurea. Și totuși multe aspecte ale vieții noastre cotidiene sunt legate într-un fel sau altul de păduri.
Gestionarea durabilă a pădurilor și utilizarea durabilă a resurselor sunt esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru a contribui la prosperitatea și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare. Pădurile joacă, de asemenea, un rol crucial în reducerea sărăciei și în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor neprețuite beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, exploatările la nivel global continuă într-un ritm alarmant.
Lemnul ajută la furnizarea de hrană și apă fără bacterii în multe bucătării, construiește nenumărate piese de mobilier și ustensile, înlocuiește materiale dăunătoare precum plasticul, creează noi fibre pentru hainele noastre și, prin tehnologie, ajută domenii precum medicina.
Proclamată de Organizația Națiunilor Unite în urmă cu doisprezece ani, pentru a atrage atenția asupra importanței pădurilor la nivel global, ONU atrăgând atenția asupra beneficiilor pădurilor pentru sănătatea umană.
Pădurile adăpostesc la nivel mondial circa 50.000 de plante medicinale, reprezintă o sursă vitală de hrană și nutrienți, asigură o barieră naturală în calea transmiterii unor boli, asigură un mediu propice relaxării, reduc poluarea, mai ales în zonele urbane, și joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.

Pădurile acoperă o treime din suprafața terestră a planetei și au un rol important de mediu, de protecție, precum și unul economic și unul social. Pădurile au un rol crucial în stocarea emisiilor de dioxid de carbon și atenuarea impactului încălzirii globale, sunt parte a unor ecosisteme complexe, fixează solul și filtrează aerul și apa, dar asigură și o resursă regenerabilă și ecologică, lemnul.

La nivel global, circa 1,6 miliarde de oameni depind de existența pădurilor. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează în Caraș-Severin 324 mii de hectare fond forestier proprietate publica a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețe fond forestier care aparțin unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați. La Reşiţa, Ziua Păduriia fost marcată printr-o acţiune educativă de plantări de arbori cu elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 7. Potrivit directorului Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, rangerii ariei protejate din Caraş-Severin au prezentat copiilor tehnica plantării, speciile de arbori adaptate în Banat şi uneltele folosite la lucrările de împădurire.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *