In memoriam Gary Moore

Robert William Gary Moore, cunoscut mai ales ca Gary Moore, a vazut lumina zilei la 4 aprilie 1952, in orasul Belfast (Irlanda), fiind unul din cei cinci copii ai unei familii de simpli muncitori. La varsta de 16 ani a parasit orasul natal impreuna cu grupul Skid Row (a nu se confunda cu celebrul grup american de Heavy Metal fondat in anul 1986 de catre Dave “Snake” Sabo, fostul chitarist de la Bon Jovi), dar oarecum si din cauza conflictelor de ordin politic (The Troubles) aparute in regiune la acea vreme.

Din punct de vedere muzical, ascensiunea sa este marcata de cateva nume elocvente care l-au influentat vadit si anume: Jimi Hendrix, Albert King, Randy Rhoads sau Peter Green. La vârsta de 11 ani a ascultat albumul „John Mayall with Eric Clapton” care i-a schimbat viața și l-a influențat foarte mult în ceea ce privește tehnica sa de chitară.

In anul 1972 si-a pus bazele carierei solo, prin infiintarea formatiei The Gary Moore Band, avandu-i alaturi pe Philip Donnelly (ch), John Curtis (bass) si Pearse Kelly (drms), inregistrand albumul de debut intitulat Grinding Stone.

Un an mai tarziu a fost cooptat in cadrul grupului britanic Thin Lizzy, in locul chitaristului Eric Bell. Revine in anul 1979, inlocuindu-l pe chitaristul Brian Robertson.

In anul 1975, alaturi de alti muzicieni a pus bazele grupului Colloseum 2.

In 1980, alcatuieste cvartetul G-Force, alaturi de Willie Dee (keyboards, bass), Mark Nauseef (drms) si Tony Newton (voce). Tot in acest an reinfiinteaza intr-o noua formula The Gary Moore Band.

In anul 1983 a inregistrat albumul Corridores Of Power, la care si-a adus aportul si Paul Rodgers.

In anul 1994 a activat in proiectul BBM (de la numele lui Ginger Baker, Jack Bruce si Gary Moore).

Alte nume mari cu care a colaborat de-a lungul carierei sale si despre care tinem sa amintim aici sunt: George Harrison, Albert King si Peter Green.

Discografia sa impresionanta numara nu mai putin de 20 de albume, iar dintre melodiile care l-au facut celebru enumeram: Over The Hills And Far Away, Still Got The Blues, Cold Day In Hell, Parisienne Walkways, The Messiah Will Come Again, Empty Rooms si lista este lunga…

A decedat la 6 februarie 2011 în somn în timpul unei vacanțe în Spania.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *