Patru super-alimente

patru-super-alimente

Cancerul de colon poate fi prevenit prin gestionarea factorilor de risc care pot fi controlati, precum alimentatia pe care o adoptati si programul regulat de miscare.

Majoritatea studiilor de specialitate arata ca supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul cancerului colorectal in randul ambelor sexe, cu o incidenta crescuta la barbati. O talie mai mare (mai mult tesut gras in jurul abdomenului) determina de asemenea o susceptibilitate crescuta in fata cancerului de colon.

Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale, din care sunt excluse carnea rosie si produsele procesate de origine animala, este benefica in prevenirea cancerului colorectal.

Printre alimentele care protejează colonul amintim:

Avocado

Alimentele bogate în fibre precum avocaod, cereale integrale, orez scade riscul dezvoltării polipilor intestinali.

În plus, consumul de avocado duce la stoparea creșterii și dezvoltării celulelor canceroase.

Țelina

Previne cancerul de stomac și colon — studii de laborator au arătat că există nu mai puțin de opt substanțe cu efecte citostatice în rădăcina țelinei. Alte substanțe din rădăcina acestei legume, care între altele dau țelinei mirosul specific, au un important rol în prevenirea proceselor de malignizare. Studii făcute în New Jersey, Statele Unite, au arătat că mai multe principii active din țelină stopează dezvoltarea formațiunilor tumorale din colon.

Ardeiul iute

Un compus din ardeiul iute scade riscul dezvoltării cancerului de colon, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii le-au dat șoarecilor de laborator prdispuși să dezvolte tumori la nivelul tractului gastrointestinal, capsaicină, substanța care dă ardeiului gustul iute.

Capsaicina a activat un receptor al durerii în celulele intestinale, care a redus riscul dezvoltării tumorilor colorectale.

Iaurtul

Culturile vii de bacterii prezente în iaurturile probiotice reglează metabolismul şi tranzitul intestinal, prevenind şi ameliorând astfel diareea sau constipaţia. Cea din urmă – problema digestivă care afectează un procent îngrijorător din oamenii zilelor noastre, obişnuiţi ai fast food-urilor, este cauza principală a cancerului de colon. Când consumi iaurt, îţi ajuţi colonul în două moduri. În primul rând, iaurtul conţine lactobacterii, culturi bacteriene benefice intestinelor, care reduc riscul de cancer la colon. Lactobacteria, în special cea acidofilă, accelerează înmulţirea bacteriilor sănătoase în colon şi reduce conversia bilei în acizi biliari cancerigeni. Practic, aceste bacterii benefice din iaurt dezactivează substanţele nocive (cum sunt nitraţii şi nitriţii înainte de a se transforma în nitrosamine) înainte ca acestea să devină cancerigene. În al doilea rând, iaurtul este o sursă bogată de calciu, un mineral care contribuie la sănătatea colonului şi reduce riscul de cancer la colon. Calciul stopează creşterea în exces a celulelor mucoasei colonului, care provoacă un risc ridicat de cancer la colon. De asemenea, calciul se leagă cu acizii biliari cancerigeni, prevenind astfel iritarea colonului. Popoarele care au o dietă bogată în calciu (cum sunt ţările scandinave) înregistrează rate mai scăzute de cancer colorectal. Studiile arată că un aport mediu de 1.200 mg de calciu pe zi determină şanse de cancer colorectal cu 75% mai mici.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *