La Mulți Ani, Peter Brian Gabriel!

Peter Gabriel este unul dintre artistii internationali a caror cariera impresioneaza prin longevitate, inovatie si versatilitate. Cu 6 statuete Grammy, 3 Brit Awards si alte 13 trofee MTV Video Music Awards, Peter Gabriel este unul dintre cei mai influenti artisti din industria muzicala internationala, fiind recunoscut ca atare si in cadrul BMI London Awards, odata cu acordarea premiului BMI Icon pentru intreaga activitate.

Membru fondator al trupei Genesis, Peter Brian Gabriel (n. 13 februarie 1950 în Chobham, Surrey, Anglia) s-a remarcat odata cu primele concerte ale trupei, devenind tot mai cunoscut datorita costumatiilor nonconformiste si a povestilor improvizate inaintea fiecarei piese din set-list. Dupa opt ani petrecuti alaturi de membrii Genesis, Peter s-a hotarat sa-si continue drumul in muzica pe cont propriu, decizie ce avea sa-i aduca un succes nebanuit. Daca primele patru albume lansate dupa despartirea de trupa l-au ajutat sa-si defineasca traiectoria muzicala, cel de-al cincilea material, intitulat ‘So’, a fost cel care i-a adus succesul international, consacrandu-l drept un artist complet.

Rasplatit cu nenumarate discuri de platina, atat in Statele Unite, cat si pe continentul european, albumul ‘So’ a fost privit ca o adevarata revelatie inca din primele zile de la aparitie, ajungand pe prima pozitie in UK Album Chart si pe locul al doilea in Billboard 200 US. Sledgehammer, Big Time, In Your Eyes si Don’t Give Up, un duet emotionant cu Kate Bush, sunt doar cateva dintre hit-urile care au urcat rapid in clasamentele internationale. Sledgehammer a fost de altfel si piesa cu care Peter Gabriel si-a detronat fostii colegi din trupa Genesis, ocupand prima pozitie in topul din Statele Unite. Single-ul s-a bucurat si de un videoclip special care a stabilit noi standarde de creatie vizuala in industria muzicala. Acesta a castigat nu mai putin de 9 MTV Video Music Awards in 1987, record ce ramane inca in picioare, devenind totodata si cel mai difuzat clip din istoria MTV. Succesul albumului i-a mai adus lui Peter Gabriel 2 trofee Brit Awards la categoriile Best British Male Solo Artist si Best British Video pentru Sledgehammer, plus 2 nominalizari la Grammy-uri pentru cel mai bun artist, cea mai buna piesa si cel mai bun album.

Pasiunea pentru animatii si efecte speciale a devenit treptat una dintre caracteristicile carierei sale, ideile ingenioase puse in practica odata cu fiecare nou clip aducandu-i tot mai multe premii. De altfel, 3 dintre statuetele Grammy din palmaresul sau sunt pentru categoria video: Best Short Form Music Video in 1993 si 1994 pentru Digging in the Dirt, respectiv Steam si Best Long Form Music Video pentru Secret World Live, in 1996. Insa dincolo de viziunile artistice inovatoare in materie de grafica, Peter Gabriel este un muzician complex, interpret si compozitor ce si-a pus amprenta de-a lungul carierei solo pe nu mai putin de 9 albume de studio, 3 albume live, 4 soundtrack-uri si alte 4 compilatii, plus peste 35 de single-uri.

In toamna anului 2012, cu ocazia celei de-a 25-a aniversari de la aparitia albumului ‘So’, Peter Gabriel a decis sa remasterizeze piesele incluse initial pe celebrul album, lansand o editie speciala disponibila in trei formate: CD simplu, set ce include atat albumul ‘So’, cat si doua alte CD-uri “Live in Athens 1987”, nepromovate pana acum, si Deluxe Box, in editie limitata, care, pe langa album si cele doua CD-uri “Live in Athens 1987”, contine si materialul ‘So DNA’ ce ilustreaza mai multe etape din procesul de creatie si inregistrare a albumului. Aceasta lansare a fost urmata de un nou turneu mondial ce a readus pe scena cele mai cunoscute piese din repertoriul Peter Gabriel, turneu care a fost prelungit si in 2014. Acesta a fost, se pare, si ultimul turneu al artistului din perioada imediat urmatoare, Peter anuntandu-si deja intentia de a lua o pauza de la cariera pentru a se putea dedica in totalitate vietii de familie.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *