Poti rezista unui meniu de explorator?

poti-rezista-unui-meniu-de-explorator

Un restaurant britanic ofera pentru pretul de 75 lire sterline portia, acelasi fel de mancare servit in fiecare zi de Sir Ernest Shackleton, in timpul aventurilor sale in Antarctica. Singura problema este ridicata de cele 6 000 de calori ascunse intr-un singur meniu, fara de care exploratorii antarctici din secolul trecut nu ar fi putut supravieti in temperaturile extrem de reci de la Polul Sud.

Acest meniu este oferit de restaurantul Green Pub and Grill din Londra pentru a aniversa astfel expeditia exploratorului britanic Ernest Shackleton, al doilea om care a ajuns la Polul Sud. Meniul antarctic era special adaptat pentru a asigura o cantitate suficienta de grasimi, proteine, carbohidrati si vitamine, organismului unui barbat adult nevoit sa strabata intinderile de gheata, acolo unde temperatura ajungea si la -70 de grade Celsius. Masa respectiva este, evident, in contradictie cu toate perceptele alimentatiei moderne sanatoase, dar reprezinta, de fapt, secretul supravietuirii in zone foarte reci, unde excesul de calorii asigura pastrarea in parametri optimi a temperaturii corporale a exploratorilor.

La o singura masa, un astfel de explorator al gheturilor antarctice consuma: friptura de porc, de vita si de gasca (inlocuita deseori cu friptura de pinguin), fulgi de cereale, cartofi, batoane de ciocolata, ciuperci si spanac. Meniul Shackleton reprezinta totalul de calorii consumate de un barbat adult in trei zile. In conditiile antarctice, acest necesar pe trei zile era consumat la o singura masa. Evident datorita efortului fizic si a temperaturilor foarte reci, nu exista riscul ingrasarii. Circa 10 lire sterline din costul fiecari meniu antarctic vandut, va fi donat in fondul expeditiei spre Antarctica pe care descendentii lui Shackleton si ai camarazilor sai intentioneaza sa o organizeze in primavara anului viitor. “Am fost dintotdeauna un fan al exploratorului Shackleton, iar cand am auzit de intentia nepotilor sai de a organiza o expeditie antarctica pe urmele ilustrului lor stramos, m-am gandit ca acesta ar fi cel mai potrivit mod de a-mi aduce aportul personal pentru memoria sa“, declara Alexa Reid, manager al restaurantului Green Door.

Sursa: Sky News

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *