Registrul Auto Român, cu ochii pe cei care prestează activități de reparații auto în afara legii

Registrul Auto Român este cu ochii pe cei care prestează activități de reparații auto în afara legii și în condiții care nu pot garanta siguranța lucrărilor de reparație.

Astfel, în doar 2 luni, respectiv în octombrie și noiembrie, s-au efectuat peste 650 de controale.

Mai exact, au fost verificate ateliere de reparații din toată țara, ateliere tahografe și limitatoare de viteză, stații ITP dar și persoane neînregistrate fiscal.

În urma acestora, au fost dispuse peste 140 de sancțiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activității, iar amenzile date au depășit 820.000 lei.

Principalele neconformități au fost legate de:
-efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizație tehnică,
-efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparații,
-păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare
-precum și legate de prestatorii de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului

Registrul Auto Român atrage atenția că intervențiile în sisteme de siguranță ale autovehiculului sunt complexe și necesită obligatoriu piese și componente omologate.

Tocmai de aceea, controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate și legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule și de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfășoară activități de reparații în mod neautorizat.

De asemenea, Registrul Auto Român recomandă ca achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure, iar piesele să fie omologate.

Vânzătorul trebuie să ofere garanție pentru produsele comercializate.

Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură.

Așadar, RAR atrage atenția că reparațiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică.

De asemenea, lista service-urilor autorizate, dar și categoria de lucrări pentru care este autorizat atelierul respectiv se regăsește pe site-ul Registrului Auto Român https://www.rarom.ro/?page_id=889.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *