Remember Aurelian Andreescu

Aurelian Andreescu (n. 12 mai 1942, Bucureşti – d. 22 iulie 1986, Constanţa) a debutat la „Festivalul Naţional de Muzică Mamaia” la prima ediţie în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman. Este unul din cei mai „curtaţi” interpreţi de muzică uşoară de către compozitorii vremii. Aurelian Andreescu susţine programe muzicale la cele mai selecte baruri şi cluburi de noapte din Bucureşti şi de pe litoral.

Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe ţări din Europa, precum şi în Israel, Cuba, Turcia. În anul 1968 a obţinut locul al III-lea la Festivalul Internaţional al Cântecului de la Sopot, Polonia, la „Ziua discului”. A făcut parte din echipa României alături de Aura Urziceanu şi Mihaela Mihai care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre Stele” a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu şi a deschis recitalul lui Johnny Hallyday. De-a lungul carierei, a înregistrat peste 200 de melodii.

Aurelian Andreescu a murit în 1986, în urma unui atac de cord. Este înmormântat în cimitirul Ghencea din Bucureşti.

Din anul 1993, la teatrul Constantin Tănase are loc anual Festivalul de Muzică Uşoară „Aurelian Andreescu”. Lucky Marinescu a plecat din România în 1985, iar la revenirea în ţară, alături de regretatul ei soţ, Constantin Barbu, a fost unul dintre oamenii care au sponzorizat Festivalul „Aurelian Andreescu”, contribuind financiar, şi făcând parte din juriu. Mihai Trăistariu a fost descoperit în urma participării la acest festival. Primul câştigător al Trofeului „Aurelian Andreescu” este Marian Stere, actualmente textier şi redactor la Radio România Internaţional.

Lucky Marinescu este de părere că numele lui Aurelian Andreescu trebuie reactualizat, aşa cum trebuie să se întâmple cu alte nume mari, cum ar fi Dan Spătaru, Laura Stoica sau Gil Dobrică.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *