Sânzienele și Nașterea Sfântului Ioan

Ziua de 24 iunie este cunoscută, în calendarul popular, sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Conform credințelor populare, Drăgaica este zeița agrară protectoare a lanurilor de grâu şi a femeilor măritate. Sânzienele sunt cunoscute și sub alte nume precum: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele. Semnificația acestei sărbători este una a iubirii și a fertilității. În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Cu toate acestea, ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”, pot stârni din senin ploi și vijelii, pot aduce grindina, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac.


Tradiții și obiceiuri
Conform tradițiilor populare scăldarea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii. În cazul în care erau găsite dimineața acoperite de rouă, coronițele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară. Florile culese de Sânziene, așezate sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete să își vadă în vis ursitul. În dimineață de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.

În calendarul ortodox pe 24 iunie este sărbătorită Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a precedat pe Hristos. Sărbătoare este una importantă pentru creștini.

Sfântul Ioan Botezătorul este o figură centrală în tradiția creștină, recunoscut ca profet și precursor al lui Iisus Hristos. El este venerat în mod deosebit pentru rolul său în botezul lui Iisus și pentru mesajul său de pocăință și pregătire pentru venirea Mesiei. Conform Evangheliilor, Ioan Botezătorul s-a născut într-o familie preoțească. Tatăl său, Zaharia, era preot, iar mama sa, Elisabeta, era ruda Mariei, mama lui Iisus. Nașterea lui Ioan a fost considerată miraculoasă, deoarece părinții săi erau înaintați în vârstă și Elisabeta fusese considerată stearpă.
Îngerul Gabriel i-a anunțat lui Zaharia că Elisabeta va naște un fiu care va pregăti calea Domnului. Ioan Botezătorul este venerat în toate tradițiile creștine. În calendarul ortodox, sunt mai multe sărbători dedicate lui, inclusiv Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie) și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august). În tradiția catolică, sunt de asemenea respectate sărbători similare. Ioan Botezătorul este considerat un model de asceză, credință și curaj moral, iar viața și misiunea sa sunt celebrate și respectate în întreaga creștinătate.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *