Se caută 10 muzicieni timișoreni care au fost emigrați în străinătate

Asociația Arta Banatica Cinematica, împreună cu regizorul și producătorul de film Sabin Dorohoi, cunoscut publicului pentru filmul de scurtmetraj ”Calea Dunării”, trilogia turistică „Banatul Montan”, documentarele „Orașul de Foc”, „SWIM” sau „Transylvania Dragon”, pregătește o serie TV și online denumită ”Artist Emigrant” despre muzicieni din Timișoara emigrați în străinatate. Este o continuare a proiectului „Artist Emigrant” început din 2021. Pentru acest demers se caută 10 muzicieni timișoreni care au fost sau încă sunt emigrați în străinătate. Mulți români au fost profund emoționați de povetea băiețelului a cărui părinți sunt plecați în străinătate din filmul de scurtmetraj ”Calea Dunării”. Pelicula a câștigat peste 20 de premii la festivaluri internaționale de film și imagini din film au fost incluse în videoclipul trupei Voltaj ”De la Capăt”, devenind astfel singurul film românesc a cărui imagini au fost proiectate live în cadrul competiției muzicale Eurovision Viena 2015. Prin seria ”Artist Emigrant” revenim la tematica diasporei pe care a abordat-o în ”Calea Dunării”.
„Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a treia din lume după refugiații de război din Ucraina și Siria. În acest ritm populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre muzicieni români contemporani plecați în străinătate. În acest context, Asociația Arta Banatica Cinematica împreună cu regizorul Sabin Dorohoi dorește să realizeze ”Artist Emigrant”.
Pentru acest proiect căutăm 10 muzicieni Timișoreni care au fost sau încă sunt emigrați în Europa de Vest. Fie au lucrat în occident, fie sunt plecați la studii. În perioada august – octombrie 2023 ne propunem să facem câteva înregistrări în Timisoara cu fiecare artist.
Muzicienii timișoreni emigrați care sunt în țară în perioada august – octombrie 2023 și doresc să participe în proiect ne pot trimite un mesaj pe pagina de Facebook „Artist Emigrant”. Înregistrările edițiilor anterioare sunt pe pagina www.wtscinema.com/emigrant. „, a precizat regizorul, Sabin Dorohoi.
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul BEGA, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Partenerii Media ai proiectului „Artist Emigrant” sunt Express de Banat, Reper 24, TVR Timișoara, Banat Media, Știri pentru Copii, Liceul de Arte „Sabin Păuța”, Școala Gimnazială nr. 12 Timișoara și demersul are sprijinul Fundației Romanian Business Leaders prin proiectul „RePatriot”.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *