Se stabilește cifra de școlarizare pentru învățământul profesional și dual

Calendarul stabilirii cifrei de școlarizare pentru învățământul dual și profesional, pentru anul școlar 2023-2024, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, în prima etapă, până pe data de 14 noiembrie, inspectoratul şcolar judeţean realizează acţiuni de informare în rândul operatorilor economici şi al unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic privind calendarul etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrei de şcolarizare.

În cea de-a doua etapă, se realizează propunerile din partea operatorilor economici privind locurile în învățământul dual și în cel profesional.

Mai exact, operatorii economici interesați transmit, până la data de 25 noiembrie, solicitările de școlarizare.

Ultima etapă presupune analiza și avizarea propunerilor de locuri în proiectul cifrei de școlarizare, etapă care se încheie pe 27 ianuarie 2023.

Menționăm că în Caraș-Severin, 3 unități au învâțământ dual în anul școlar 2023-2024.

Este vorba despre:
– Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița care are calificările profesionale de Comerciant – vânzător, Bucătar și Ospătar vânzător în unități de alimentație
– Colegiul Tehnic Reșița  care are calificările profesionale de Instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze, Operator la mașini cu comandă numerică, Lăcătuș mecanic prestări servicii, Confecționer produse textile, Sudor și Electrician constructor
– Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” din Caransebeș, care are calificarea de Mecanic auto.

De asemenea, în anul școlar 2022-2023, sunt înscriși în clasa a IX-a, conform solicitărilor operatorilor economici, aproape 360 de elevi din 14 unități de învățământ pentru învățământul profesional și peste 90 de elevi din 3 unități de învățământ pentru învățământul dual.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Pregătirea practică a elevilor se realizează în atelierele școlii sau la operatorul economic, conform clauzelor convenite în contractul de pregătire practică.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *