Secrete pentru vopsitul oualor

Simbolistica oualor de Pasti trebuie cautata inainte de nasterea lui Hristos, in timpuri stravechi. Oul era dat in dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, simbol al vietii si al reinnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind intalnit la chinezi cu doua mii de ani inainte de Hristos.

Obiceiul colorarii oualor s-a transmis crestinilor si este inca practicat mai ales la popoarele Europei si Asiei. Spre deosebire de alte tari ale Europei, unde obiceiul s-a restrans sau a disparut, la romani a inflorit, atingand culmile artei prin tehnica, materiale, simbolica motivelor si perfectiunea realizarii.

Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Una dintre ele relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. Domnul, vazand ca ouale s-au inrosit, a spus celor de fata: „De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”.

De Paste, fiecare gospodina vrea sa aiba cele mai frumoase oua colorate. Se face schimb de pareri, de vopsele, de sfaturi din batrani… Anul acesta, speram sa va dam o mana de ajutor prin acest articol, care vizeaza mai multe tactici de vopsire a oualor.

1. Oua marmorate

Pentru a realiza ouale marmorate, avem nevoie de:
oua, foi de ceapa (rosie si alba), fire de iarba, marar si patrunjel, vopsea pentru oua

Instructiuni:
Umeziti ouale, apoi tavaliti-le prin amestecul de plante (ceapa, iarba si verdeata). Apoi, legati oul astfel “preparat” strans intr-un ciorap de nylon si puneti-l la fiert. Dupa ce a fiert aproximativ 10 minute, transferati oul intr-un vas cu vopsea. Dupa ce a prins culoare, despachetati-l si ungeti-l cu untura, pentru luciu.

2. Oua incondeiate

Pentru a incondeia ouale, iata cum trebuie sa procedati. Puneti ouale (neaparat cu coaja alba!) la fiert. Folosind un condei (poate fi si improvizat) inmuiat in ceara de albine fierbinte desenati modele pe ou. Apoi, introduceti ouale in vopsea rosie. Ceara se va topi si pe ou va ramane modelul incondeiat.

3. Oua bicolore

Fierbeti ouale intr-o vopsea de culoare deschisa. Dupa ce se usuca, puneti-le intr-un ciorap legat la varf si scufundati-le de mai multe ori pana la jumatate intr-o vopsea de o culoare diferite.

4. Oua vopsite natural

Iata cum puteti obtine culorile dorite folosind doar plante.

Pentru rosu:
suc de sfecla cruda
coaja de crusin si frunze de soc fierte in apa
coji de ceapa rosie fierte in apa (dupa ce se fierb, trebuie lasate 4-5 ore)
afine, zmeura sau sfecla

Pentru galben:
coji de portocale sau lamai
sofran
coji de ceapa, nuca sau musetel

Pentru verde:
fiertura de urzici sau spanac

Pentru albastru:
flori de viorele fierte
mure
struguri

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *