Clonele, sursa de hrana a viitorului?

clonele-sursa-de-hrana-a-viitorului

Clonarea este procesul de creare a unei copii identice. În biologie clonarea se referă la procesul folosit pentru crearea de copii ale fragmentelor de ADN (clonare moleculară), celulelor (clonare celulară) sau ale organismelor. Termenul include și modul de reproducere asexuată.

Termenul de clonare este derivat din grecescul κλων (mlădiță). În horticultură se referă la o generație a unei plante de cultură, obținută prin înmulțire vegetativă.

Clonarea s-a dovedit un proces controversat inca din 1996, anul in care savantii scotieni anuntau prima clonare din istorie a unui animal, oaia Dolly. Chiar daca Dolly a murit prematur in urma unei lungi suferinte cauzata de imperfectiunea clonarii, practica tinde sa devina una obisnuita si chiar sa sigure o mare cantitate din hrana curenta a oamenilor, anunta publicatia online PopScience.

In acest an, Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite ale Americii a dat unda verde comercializarii carnii obtinuta de la animale clonate, si asta in ciuda opozitiei puternice a consumatorilor si a grupurilor pentru protectia animalelor.

„Testele noastre arata ca o carne clonata este la fel de sanatoasa ca si carnea pe care o consumam in fiecare zi”, sustine Stephen Sundlof, unul dintre medicii FDA.

Nu de aceeasi parere sunt si criticii acestei practici, cei care sustin ca un eventual consum al carnii clonate poate duce la aparitia unor maladii inca necunoscute, consecintele unui asemenea consum neputand fi evaluate in prezent.

Animalele clonate si produsele derivate nu ar trebui consumate, arata un sondaj organizat de Uniunea Europeana, in cadrul caruia au fost chestionati 25 000 de consumatori europeni.

In prezent, nu exista legi care sa impiedice carnea, laptele, branzeturile sau ouale care provin de la animale clonate sa intre in lantul alimentar. Uniunea Europeana si Britain Food Standards Agency incearca sa se decida asupra modului in care aceste produse ar putea fi valorificate. Intre timp, noul studiu a revelat faptul ca 25 000 de consumatori nu sunt de acord cu consumul carnii clonate, in vreme ce 84% dintre europeni sunt de parere ca nu suntem inca indeajuns de informati asupra efectelor secundare si asupra modului in care sanatatea noastra poate fi afectata pe termen lung ca urmare a consumului acestor produse.

Participantii la studiu au marcat importanta eticii in procesul clonarii, deoarece majoritatea animalelor sufera destul de mult. In cazul unora, fetii mor inainte de a se naste, ca urmare a malformatiilor si deformarilor de care sufera. In opinia a 58% dintre acestia, clonarea animalelor cu scopul de a obtine hrana nu poate fi justificata. Consumatorii europeni cer institutiilor abilitate sa interzica fermele cu animale clonate si importul produselor de acest fel din Statele Unite.

Sursa: Daily Mail
Sursa: PopScience

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *