Ce trebuie să ştii despre tequila

E aproape inevitabil sa incerci, macar o data, sa bei tequila, aceasta bautura mexicana care a facut inconjurul lumii. Tequila se bea intr-un anume fel si are o istorie interesanta. Modul traditional de a bea tequila este sa folosesti un pahar de shot, inalt si ingust, numit caballito (‘cal mic’, ‘ponei’ sau tequillito). Capacitatea acestuia variaza intre 30 si 60 ml, in functie de stil, marime si fabricant.

Caballitos se numeau initial cuernito. Ele sunt varianta moderna a coarnelor de vaca sau de taur, scobite, din care se consumau tariile si care se foloseau in cantinas sau in fabricile de mezcal. Coarnele erau spalate, dar nu si aplatizate, pentru ca cel care le folosea sa nu le poata pune jos si sa stea la povesti. Intrucat erau disponibile numai cateva astfel de pahare, fiecare dintre cei ce le utilizau trebuia sa se grabeasca si sa inmaneze unei persoane din apropiere recipientul. In timp, coarnele au inceput sa fie aplatizate, astfel incat ele puteau fi asezate pe bar, iar clientii puteau socializa mai multa vreme ‘la un pahar’. Asa s-a ajuns la caballito din zilele noastre, care au inca forma ingusta si conica, dar perfecta pentru baut a coarnelor bovinelor.

Poti gasi insa si cornuri traditionale confectionate de fermieri sau mezcaleros, care continua traditia si in zilele noastre, dar acestea sunt rar vazute in piete sau magazine. La restaurantul mexican ‘La Altena’, aflat in apropierea orasului Arandas (locul natal al marcii El Tesoro), Carlos Camarena permite clientilor sai sa guste tequila proaspata, chiar din distilerie, intr-un corn traditional de bovina, iar unii au chiar sansa sa cumpere coarne de la ferma lui Carlos, care produce inca cateva in fiecare an. Noul pahar oficial de tequila seamana foarte mult cu paharul pentru vin: are picior inalt, iar cupa se ingusteaza in partea de sus, pentru a retine aromele. Designul paharului Riedel (denumirea sa oficiala) este rezultatul colaborarii cu CRT si cu producatorii de tequila, cu scopul de ‘’a scoate in evidenta si a imbunatati caracteristicile celor mai fine marci mexicane, Reposados, Añejos si Reservas de Casa tequilas’’. Paharele Riedel au o inaltime de 21 centimetri si o capacitate de 200 mililitri. Bautorii inveterati sustin ca Añejos sunt mai bine servite in pahare de coniac, care pastreaza mai bine aroma, permitand celui ce o bea o apreciere mai buna a buchetului licorii.

Nu exista o regula pentru a bea tequila, dar orice bautura este cel mai bine apreciata atunci cand este bauta singura, fara a fi insotita de altceva.

Lasa deoparte deocamdata fructul de lime si sarea. Uita de amestecul de margarita. Nu adauga in niciun caz gheata. Daca vrei sa gusti aceasta bautura, bea-o mai intai curata, pentru a putea savura esentele vulcanice, pe care i le da planta de agave.

Procesul de fabricatie al tequilei traditionale dureaza mai mult, deci bautura trebuie savurata incet. Nu te grabi, pentru a avea timp sa apreciezi munca depusa pentru a aduce planta care creste pe dealurile uscate din Jalisco in paharul tau.

Unora le place sa o bea rece, in special varianta alba. Dar incearca sa o bei la temperatura camerei, daca vrei sa apreciezi in totalitate buchetul si esenta. Apoi, odata ce ai savurat caracterul bauturii, poti sa ai intotdeauna la indemana o farfurioara cu feliute de lime si sare… sau sa bei un pahar de Sangrita, o bautura traditionala non-alcoolica si condimentata, facuta din suc de portocale si de rosii, care seamana putin la gust cu Bloody Caesar.

Daca alegi varianta cu sare şi lime, ordinea potrivita, folosita in cadrul metodei traditionale de a bea tequila este: sare-tequila-lime. Linge-soarbe-musca.

Da cu limba pe palma, in zona dintre degetul mare si aratator, pentru a o inmuia. Presara putina sare in locul acesta umed. Apoi linge-o. Bea tequila. Acum musca dintr-o felie de lime.

In anul 1930, partea de nord a Mexicului a fost lovita de o epidemie de gripa spaniola. Doctorii au prescris drept cel mai bun medicament in lupta cu aceasta boala, tequila. De atunci, tequila se bea cu lime si sare, asa cum a fost ea recomandata initial.

Negustorii arabi au adus fructul de lime – Citrus aurantifolia – in Africa de Nord si Orientul Apropiat, spre sfarsitul secolului 10. Cruciatii au adus lime la intoarcerea lor acasa, in secolele 12 si 13, pentru a o planta in regiunea mediteraneeana, inclusiv in Spania. Columb este cel care a introdus lime in Lumea Noua. Imigrantii spanioli au adus fructul in Florida, unde succesul de care s-a bucurat cultivarea sa in Arhipelagul Florida Keys i-a adus acestei zone numele de Key Lime.

N-a trecut mult timp pana cand fructele de lime au ajuns la tarmurile Mexicului, unde soiurile au derivat intr-o varietate proprie, lime mexicane, sau lime ale barmanului. Fructele de lime mexicane au cea mai subtire coaja dintre toate citricele. Aceasta inseamna ca depozitarea la rece face ca fructele sa se deshidrateze foarte repede, astfel incat durata lor de viata este foarte mica, iar cele cumparate de la magazin rareori isi pastreaza aroma. Iubitorii de tequila vor alege intotdeauna limele mexicane proaspete.

Aceeasi regula se aplica si in cazul mezcalului. Totul se face fara graba. Savureaza aroma bogata si usor afumata a acestei bauturi. Intrucat mezcalul are o esenta tare, el tolereaza foarte bine lime si este absolut delicios in combinatie cu Sangrita.

Cocktailurile si bauturile care seamana la gust cu margarita pot sa nu aiba deloc tequila adevarata in ele – ele sunt de obicei preparate siropoase cu alcool si arome. Unele pot folosi sucuri si uneori nectar de agave, de unde si asemanarea cu tequila.

In anul 1997, vazand ca piata e in crestere, cei de la compania Herradura au introdus propriul lor concentrat – New Mix (Noul Amestec): suc de grapefruit si tequila adevarata. In prezent, ei ofera amestecuri diferite. Si alte distilerii le-au urmat exemplul – dar acestea nu sunt bauturi mexicane traditionale, reprezentand doar o incercare de a satisface capriciile pietei nord-americane si de a castiga o cota de piata in Mexic – unde se inregistreaza cel mai mare consum de suc acidulat la cutie pe cap de om, din lume. Unele dintre aceste noi bauturi sunt insa racoritoare si o alternativa foarte placuta a berii, asa ca incearca-le cu incredere.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *