Un pacient infectat cu COVID-19 poate circula liber, deoarece nu mai este obligat să stea în izolare sau în carantină


Secretarul de stat Raed Arafat anunță că cetățenii nu mai sunt obligați să stea în carantină sau în izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Deci, un pacient infectat cu Covid-19 poate circula liber.

Pacientul poate fi externat la cerere și nu se mai poate aplica izolarea la domiciliu sau carantina.

Ceea ce s-a și întâmplat deja, deoarece mulți pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

De exemplu, primul pacient cu Covid-19 care a „profitat” de acastă decizie este un tânăr de 24 de ani internat la București, care are și alte comorbidități.

El a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie.

În acest moment, în România sunt aproape 60.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital, iar autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale.

Însă, autoritățile recomandă cetățenilor să respecte regulile de igienă și distanțare și, de asemenea, recomandă totuși izolarea și carantinarea.

Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicată în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, Curtea Constituțională susţine că instituirea carantinei în România reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *