Ziua Brâncuși sărbătorită în toată lumea. Omagiu lui Brâncuși la Banat TV

Ziua de 19 februarie a fost declarată în anul 2015 sărbătoare naţională și este numită „Ziua Brâncuşi”.  Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa și a murit pe 16 martie 1957, la Paris. Ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal.
Cei 145 de ani de la nașterea acestuia sunt marcați prin mai multe evenimente culturale, în țară, iar în această seară de la ora 20.00, după Infobanat, principalul jurnal de știri de la Banat TV va fi difuzat filmul Omagiul lui Brâncuși, realizat de UZP.
Născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa (comuna Peştişani) din judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova în anul 1898 şi în 1902, Şcoala Naţională de Arte Frumoase de la Bucureşti. În 1907 îşi expune lucrările pentru prima oară la Societe Nationale des Beaux-Arts şi la Salonne d’Automne din Paris, oraş în care se stabileşte, ulterior şi în care încetează din viaţă la data de 16 Martie 1957.
De la Coloana Fără Sfârşit, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, elemente ale Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” de la Tg Jiu şi până la atingerea “esenţei zborului” din seria “Măiestrelor” în bronz şi marmură, creaţia sa întruchipează o adevărată viziune despre lume, rămânând în plastica mondială “modelul necontestat al secolului ce se încheie, ca şi a celui ce urmează”, potrivit volumului “Membrii Academiei Române/1866-2003”. Începând cu anul 2016, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Naţională “Constantin Brâncuşi”.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *