La 28 ianuarie 1981, Consiliul Europei a adoptat, la Strasbourg, Convenţia 108, primul instrument internaţional cu caracter juridic obligatoriu referitor la protecţia datelor. La 26 aprilie 2006, Consiliul Europei a hotărât să lanseze aniversarea Zilei protecţiei datelor, celebrată de statele membre ale organizaţiei şi de instituţiile, agenţiile şi organele UE.
Scopul acestei zile, cunoscută la nivel mondial şi sub denumirea de Ziua confidenţialităţii datelor, este de a promova bunele practici în materie de protecţie a vieţii private şi a datelor, precum şi de creştere a gradului de conştientizare la nivelul publicului larg. Datele personale ale populaţiei sunt prelucrate în fiecare secundă la locul de muncă, în relaţia cu autorităţile publice, în domeniul sănătăţii, la achiziţia de produse şi servicii, bilete şi pachete de călătorie sau în timpul navigării online. Oamenii sunt, în parte, nefamiliarizaţi cu riscurile legate de protecţia datelor personale şi cu drepturile lor în această privinţă.
În prezent, Ziua protecţiei datelor este celebrată la nivel global şi se numeşte Ziua confidenţialităţii în afara Europei. La această dată, guvernele, parlamentele, organismele naţionale pentru protecţia datelor şi alţi actori desfăşoară activităţi pentru creşterea conştientizării asupra drepturilor privind protecţia datelor personale şi confidenţialitatea. Între aceste activităţi sunt incluse campanii ce vizează publicul general, proiecte educaţionale pentru profesori şi studenţi, conferinţe şi zilele porţilor deschise în agenţii de profil.