18 mai- Ziua Internațională a Muzeelor, un moment unic pentru comunitatea muzeală internațională


La fel ca în fiecare an, astăzi se sărbătorește ziua internațională a muzeelor.
Puține locuri din lumea noastră sunt mai educative decât muzeele. La urma urmei, unde altundeva am putea spera să vedem atâtea bucăți de istorie reală care spun atât de multe povești despre strămoșii noștri? De la sulițele preistorice la mumiile egiptene, de la sculpturile grecești antice la armurile medievale și de la primul radio la primele avioane folosite în timpul Primului Război Mondial, muzeele au totul.
De Ziua Internațională a Muzeelor este momentul să investim în educație în forma sa cea mai fascinantă.
Ziua internațională a muzeelor oferă profesioniștilor muzeelor ocazia de a întâlni publicul și de a-i alerta cu privire la provocările cu care se confruntă muzeele.
Un muzeu este o instituție nonprofit, permanentă în slujba societății și dezvoltării acesteia, deschisă publicului, care dobândește, conservă, cercetează, comunică și expune patrimoniul material și imaterial, a umanității și a mediului ei în scopuri de educație, studiu și distracție.
Începând din anul 1977, în fiecare an pe data de 18 Mai, la nivel mondial se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, care reprezintă un moment unic pentru comunitatea muzeală internațională.Evenimentul evidențiază o temă specifică care se schimbă în fiecare an și care se află în centrul preocupărilor comunității muzeale internaționale.
Anul acesta, evenimentele din Noaptea Muzeelor au fost oferite de peste 200 de muzee şi case memoriale, galerii şi grădini de artă, centre culturale, saloane şi studiouri creative, spaţii ale memoriei, castele, palate, cetăţi, mori, teatre universităţi, cinematografe, biblioteci, primării, în metropole culturale, oraşe, comune şi sate, fiecare instituție participantă stabilindu-și programul de vizitare.

La Reșița, cei responsabili de organizarea evenimentului, au pregătit pentru iubitorii de artă, cultură și istorie, un circuit de vizitare pentru muzeele și spațiile deschise în Reșița, dar și un concurs cu premii organizat special pentru acest eveniment.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.