29 februarie, doar o dată la patru ani


Anul 2024 este un an cu totul special. Este bisect, adică are o zi în plus, 29 februarie, spre bucuria celor născuţi în această zi. Evenimentul se petrece o dată la patru ani, motiv pentru care îl face foarte deosebit.

Ziua de 29 februarie apare în calendar o dată la patru ani, acel an fiind denumit și „bisect”. Anii bisecţi sunt cei care au o zi în plus adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic sau cu cel sezonier.

Anii bisecți sunt importanți, chiar dacă nu pare. Aceștia ajută la sincronizarea anului calendaristic cu cel astronomic. Anii bisecți sunt motivul pentru care nu sărbătorim Crăciunul într-o altă lună în afară de luna decembrie.

Ziua suplimentară pentru luna Februarie a început să fie adăugată în calendarul iulian, în anul 46 î.e.n., de Iulius Cezar, sfătuit fiind de Sosigene, un astronom din Alexandria.

Mai exact, în timpul predecesorului său, Iulius Cezar, februarie a avut 30 de zile, iar luna care-i poartă numele – iulie – a avut 31. Atunci luna August avea doar 29 de zile. Iar când Caesar Augustus a devenit împărat, a adăugat două zile la luna „lui” pentru a egala august cu iulie. Aşa că februarie a pierdut în bătălia cu august cele două zile suplimentare.

Ulterior, matematicianul şi astronomul german Christopher Clavius (1538-1612) a descoperit cum să includă aceste zile suplimentare, fiind ulterior adoptat un nou calendar, cel gregorian.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *