Sărbătoare mare pentru creștini în a doua zi din lună! Un mare Sfânt este prăznuit în această zi. Sfântul Atanasie cel Mare este trecut în calendarul ortodox la data de 2 mai

 

Un mare Sfânt este prăznuit în această zi. Sfântul Atanasie cel Mare este trecut în calendarul ortodox la data de 2 mai. De asemenea, Sfântul Atanasie cel Mare mai este sărbătorit și pe data de 18 ianuarie.

Sărbătoare mare pentru creștini în a doua zi din lună. Un mare Sfânt este prăznuit în această zi. Sfântul Atanasie cel Mare este trecut în calendarul ortodox la data de 2 mai. De asemenea, Sfântul Atanasie cel Mare mai este sărbătorit și pe data de 18 ianuarie.

Sfântul Atanasie cel Mare și-a dedicat toată viața credinței, el devenind diacon la vârsta de 24 de ani. După ce a devenit episcop, Sfântul Atanasie cel Mare a fost exilat de cinci ori, dar acest lucru nu l-a determinat să renunțe la a propovădui credința.

Rugăciunea către Sfântul Atanasie Cel Mare
”Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciţii luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiţi: pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniţi toţi iubitorii de prăznuire şi adunându-ne cu veselie şi cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toţi.

Laudă aducând Sfântului Atanasie, ca şi cum aş lăuda fapta cea bună, lauda mea o îndrept mai ales către Dumnezeu, de la Care se dă oamenilor harul faptelor bune, cel vrednic de laudă, al cărui chip şi pecete însufleţită a fost Sfântul Ierarh Atanasie. De Dumnezeiasca înţelepciune fiind plin, fericite şi mai mult decât soarele cu viaţa de înger strălucind, cuvioase, ai covârşit Legile laudelor noastre. Ci, primeşte, părinte, să te lăudăm după cuviinţă.

Cântare vrednică de strălucita ta pomenire îşi aducem ţie; dar nepricepându-ne a-ţi aduce şi mai multe cântări vrednice de tine, Sfinte Atanasie, cerem să ni se dea iertare, prin tine şi harul mântuirii. Zburdările poftelor trupeşti cu putere potolindu-le, din tinereţile tale minte de bătrân şi cumpănită ai câştigat, Sfinte Atanasie Preafericite. Căci cu dragostea de înţelepciune, toate simţirile ţi-ai orânduit.

Lucruri preamărite s-au grăit despre tine în neamuri şi neamuri, Ceea ce pe Dumnezeu Cuvântul în pântece ai încăput şi Curată ai rămas, de Dumnezeu Născătoare, Marie. Pentru acesta toţi te cinstim pe tine, Ocrotitoarea noastră cea după Dumnezeu. Amin”.

 

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *