Acțiuni preventive și informative în școli


Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au fost prezenți în unitățile de învățământ din municipiul Caransebeș, unde au desfășurat activități informativ-preventive cu elevi ai claselor primare și de liceu, pentru prevenirea fenomenului de bullying și cyberbulliyng în rândul elevilor.

În cadrul întâlnirilor au participat peste 50 de elevi de la Colegiul Național „Traian Doda” și Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”. Au fost transmise aspecte legate de educația juridică, ce înseamnă termenul „infracțiune” și ce implică răspunderea penală și contravențională a minorilor, dar și recomandări din sfera prevenirii manifestărilor violente în rândul tinerilor și prevenirii discriminării.

Recomandările au fost susținute de materiale video specifice vârstei elevilor și de sfaturi, precum:
– Evită cuvintele jignitoare și nu încerca să te răzbuni!
– Pentru a evita un conflict mai mare, alege să nu răspunzi provocărilor!
-Analizează comportamentul celor din preajma ta și nu-ți petrece timpul cu persoane violente!
-Poartă-te respectuos și civilizat cu cei din jur și prezintă-ți opinia cu calm!

De asemenea polițiștii le-au explicat elevilor ce este bullyngul și cyberbullyngul.
Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel. Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.

Cyber-bullying (hărţuirea cibernetică) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet (hărţuire, ameninţare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj), cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil o persoană sau un grup de persoane.

Recomandările polițiștilor:
În cazul mesageriei electronice, blochează persoanele necunoscute care îți fac rău sau creează-ți un cont de utilizator nou și închide-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondența nedorită sau mesajele injurioase.
Dacă nu reușești să eviți o corespondență injurioasă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă.  Păstrează deci (prin salvare de pagină ori fișier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvență audio sau video pe care agresorul le-a postat.
Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private,  trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care ţi se refuză îndepărtarea imaginile şi datele de contact ilegal postate, poţi să faci plângere penală în baza art. 226 din Noul Cod Penal, cu privire la violarea vieţii private.
Te poţi adresa oricărei unități de poliție pentru investigaţii, atunci când consideri că s-a adus atingere bunei reputaţii prin publicarea fără acord.

 

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *