Activități informativ-preventive în rândul tinerilor

 

Zilele trecute, polițiști de la Biroul de Siguranță Școlară au fost prezenți în mijlocul tinerilor aflați în tabăra de la Baziaș, unde au desfășurat o activitate informativ-preventivă în cadrul căreia au discutat despre riscurile și pericolele consumului de droguri, siguranța rutieră, despre ce presupune delicvența juvenilă și cum poate fi gestionată.

Scopul acestei activități îl reprezintă informarea și crearea de comportamente responsabile în rândul tinerilor, astfel încât aceștia să nu devină victime ale pericolelor la care se pot expune voluntar sau involuntar.

În conformitate cu legea minorii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani răspund penal într-o manieră diferenţiată.

Astfel, cei cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani raspund penal numai dacă, în urma unei expertize medico-legale de natura psihiatrică şi psihologică, se dovedeşte că au avut discernământ în momentul săvârşirii faptei. Discernămîntul constă în capacitatea autorului de a-şi da seama de faptele sale şi de consecinţele pe care le produce săvârşirea lor.

Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal fără a mai fi necesară dovedirea discernământului. În cazul săvârşirii unei infracţiuni, toţi minorii care răspund penal cad sub incidenţa legii penale, adică sunt sancţionaţi, dar în mod diferit faţă de adulţi.

Minorilor care au comis fapte penale li se pot aplica măsuri educative neprivative de libertate şi măsuri educative privative de libertate.

În ceea ce privește riscurile consumului de droguri, informarea și conștientizarea se adresează întregii societăți și în mod special tinerilor, care pot deveni vulnerabili în fața acestui pericol.
Polițiștii le-au oferit câteva recomandări copiilor. Printre cele mai importante regăsim

– Drogurile nu vă rezolvă problemele, nu vă eliberează de greutăți, ci le complică!
– Drogurile sunt înșelătoare, nici nu vă dați seama cât de repede deveniți dependenți de ele!
– Drogurile vă înstăinează de prieteni, familie, cunoscuți, conduc la pierderea încrederii celor din jur, la scăderea performanțelor școlare, a interesului pentru viață și pentru lucrurile frumoase specifice vârstei;
– Drogurile duc la comportamente deviante și periculoase și implicit la excludere socială și marginalizare;
– Drogurile vă pot fi oferite nu doar de necunoscuți, ci și de presupuși prieteni;
– Drogul devine o problemă care afectează întregul colectiv, nu doar pe cel care îl consumă.

– Dacă ai un prieten consumator de droguri nu îl ocoli și îndrumă-l să ceară sprijinul familiei, profesorilor, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *