Amenzi de aproape 200.000 de lei aplicate pe parcursul lunii noiembrie de inspectorii ITM


Pe parcursul lunii noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat aproape 250 de controale la firmele din județ. În urma controalelor au fost aplicate peste 280 de măsuri de remediere ale deficiețelor constatate dar și amenzi de aproape 200.000 de lei.

Printre cele mai importante  abateri constatate regăsim:

– neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor nu se transmit modificările de salariu, nu se respectă termenele de transmitere a datelor, iar unele date sunt introduse eronat; nu se face dovada efectuării plăţii salariului către salariatul îndreptăţit; neacordarea repausului săptămânal și a sporului pentru munca prestată în acele zile de repaus; întocmire defectuoasă a foilor colective de prezenţă;
– nu se face dovada acordării echipamentului individual de protecție; neluare măsuri pentru instruirea lucrătorilor în situația introducerii unor echipamente de muncă; truse de prim ajutor cu elemente expirate; lipsa notificării cu privire la substanțele și amestecurile chimice periculoase pe care le folosește angajatorul; rastelul de butelii nu este legat la împământare; utilizarea unui echipament de muncă (malaxor) fără dispozitiv de protecție; în activitatea de exploatare forestieră se efectuează lucrări cu personal necalificat de muncă sau în afara muncii.

În urma controalelor efectuate de inspectorii cărășeni de muncă, la o firmă din județ s-au găsit mai multe abateri printre care și faptul că 2 persoane nu aveau întocmit un contract individual de muncă. Domeniul de activitate al firmei la care s-au identificat cele două persoane care lucrau la negru fiind construcții.

Au fost comunicate la ITM C-S 9 accidente de muncă în urma cărora o persoană a decedat și alte 8 persoane sunt în incapacitate temporară de muncă. La finalizarea cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *