Amenzi pentru nepurtarea centurii de siguranță

Polițiștii rutieri și cei cu atribuții pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au intensificat acțiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe drumurile publice și conștientizarea participanților la trafic privind importanța utilizării centurii de siguranță.Timp de 7 zile, polițiștii din Caraș-Severin au verificat peste 1.200 de autovehicule, fiind aplicate 342 de sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea centurii de siguranță, 274 aplicate conducătorilor auto, 46 pasagerilor față și 21 pasagerilor spate. Verificările polițiștilor s-au încadrat în acţiunea „Seatbelt”, pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă şi dispozitivelor de fixare în scaune și s-a înscris în Calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Europene (ROADPOL) pentru anul 2022 şi s-a desfăşurat simultan pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Centurile de siguranţă nu au fost proiectate pentru confort, ci pentru siguranţa ocupanţilor vehiculului.
Centurile de siguranţă nu previn accidentul de circulaţie, dar joacă un rol important în reducerea gravităţii rănilor produse ocupanţilor unui autovehicul implicat într-un eveniment rutier. Studiile au arătat că simpla prindere a centurii de siguranţă măreşte şansa de supravieţuire în cazul unui accident. Conform prevederilor legale, copiii care nu depășesc vârsta de 12 ani împliniți și care au o înălțime sub 150 de centimetri trebuie să poarte centuri omologate adaptate greutății, înălțimii și dimensiunilor lor corporale, iar minorii sub vârsta de 3 ani trebuie transportați doar în dispozitive de reținere a mișcării omologate de lege. Anumite categorii de persoane sunt exceptate de la purtarea centurii de siguranță în cazuri izolate în care folosirea obiectului omologat le-ar putea pune sănătatea în pericol:
• Șoferii care execută manevra de mers înapoi (marșarier);
• Șoferii a căror autovehicul se află în staționare;
• Femeile însărcinate în stare vizibilă;
• Șoferii care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
• Instructorul auto pe perioada pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă o mașină pe drumurile publice;
• Examinatorul din cadrul autorității competente în momentul desfășurării probelor practice ale examenului aferent obținerii permisului de conducere;
• Persoanele care prezintă un certificat medical care atestă o afecțiune ce contraindică purtarea centurii de siguranță.
De asemenea, sunt interzise transportul copiilor ce nu depășesc vârsta de 12 ani pe scaunul din față, chiar și dacă acesta este ținut în brațe de o persoană adultă, precum și transportul animalelor de companie pe locurile din față a mașinii, indiferent dacă animalul este sau nu ținut în brațe de o persoană majoră.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *