Artist emigrant, marca Sabin Dorohoi a ajuns la final

Asociația Arta Banatica Cinematica, împreună cu regizorul și producătorul de film Sabin Dorohoi, cunoscut publicului pentru scurtmetrajul „Calea Dunarii”, care a ilustrat clipul Voltaj – „De la capat” la Eurovision 2015, cât și pentru o serie de documentare de aventură sau turistice, precum seria „Banatul Montan”, „Orașul de Foc” sau „Sw!m”, a lansat o serie TV și online denumită ”Artist Emigrant” despre muzicieni din Timișoara emigrați în străinatate.
Serialul prezintă muzica și poveștile unor muzicieni bănățeni care au fost sau încă sunt plecati în vestul Europei. Episoadele sunt filmate în locuri inedite de-a lungul canalului Bega: Turnul de Apa, Fabrica „1 Iunie”, zona Fabricii „Paltim”, Podul de Fier, Uzina de apa, Podul Decebal, Parcurile Rozelor, Copiilor, Uzinelor și Catedralei. Motivația artistică a alegerii acestor locuri inedite estă că apa Begăi leagă orașul Timisoara de Dunăre și astfel de Europa, devenind o metaforă vizuală a migrației românilor spre occident.
Lansarea acestei serii s-a făcut în două etape. Primele 11 video-uri prezintă câte o piesă muzicală a celor 11 artiști implicați în proiect. Aceștia sunt muzicieni de toate vârstele, unii dintre ei fiind foarte tineri, chiar studenți în străinătate. Aceste prime 11 clipuri video sunt ca un fel de „spectacole muzicale digitale” cu fiecare artist în parte. Astfel, putem asculta genuri foarte diferite, de la muzică electronică la rock alternativ și de la jazz la muzică clasică. În a doua etapă, au fost lansate 11 reportaje, care completează clipurile muzicale anterioare și în care aflăm poveștile de viață ale celor 11 muzicieni implicați în proiect, care au fost sau încă sunt emigrați în străinătate. Ultimul material video al proiectului este un videoclip muzical inedit, cu mai mulți artiști implicați în proiect, care cântă împreună: este vorba de piesa „Little dark girl” a trupei ALLOVER, trupă în care fiecare membru este plecat în altă țară din Europa.
Toate video-urile care prezintă piesele și poveștile muzicienilor, au fost difuzate la Banat TV și TVR Timișoara și alături de viitorul videoclip muzical care va fi lansat în seara de 23 sau 24 noiembrie 2023, se regăsesc pe pagina oficială web http://www.wtscinema.com/emigrant și pe pagina oficială de Facebook „Artist Emigrant”: https://www.facebook.com/profile.php?id=100071536245263 .
Artiștii, poveștile și piesele muzicale pe care le putem descoperi în proiectul „Artist Emigrant” sunt:
Alexandra Nedel – piesa „Closure”. Alexandra este o tânără artistă, studentă la facultatea de actorie din Linz – Austria, fiind totodată și compozitoare de muzică.
Norbert Olah – piesa „Love”. Norbert e DJ și producător muzical, pasionat de muzică electronică, care a lucrat în Canada și ulterior în Germania.
Dinu Mihăilescu – piesa „Preludiu Opus 23 numarul 6” de Sergei Rachmaninoff. Dinu e un tânăr pianist care a studiat muzica la Geneva și lucrează la Lausanne in Elveția.
Sebastian Villmark – piesaj „Hjem”. Sebastian e un tânăr violoncelist care a fost student la conservatorul Giusepe Verdi din Milano. E pasionat de folclorul românesc și cel norvegian.
Luca Dragu – piesa „Doar cu Tine” a trupei Allover. Luca e pasionat de muzica rock, membru al trupei „Allover” și student la sociologie în Viena.
Adam Suma – piesa „Souled Out” a trupei Allover. Adam e membru al trupei „Allover” și student la informatică în Zurich.
David Mihai Popa – piesa „The Ballad of a Raven” a trupei Allover. David a studiat producția muzicală electronică la Londra și e membru al trupei „Allover”.
Cătălina Ciortea – piesa „As you Live” a trupei Allover. Cătălina e membră al trupei „Allover” și studentă la psihologie în Potsdam, lângă Berlin.
Cari Tibor – piesa „Távol”. Cari e compozitor și pianist care a lucrat mai ales în Ungaria dar și în alte țări europene.
Laura Luchian – piesa „De Dragul ce-ți port”. Laura e solistă și e plecată în Germania.
Adrian Dinu Schwartz – piesa „Vara” a trupei Abra. Adrian a plecat în Germania în 1990 si acum este profesor de muzică.
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul BEGA, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Partenerii Media ai proiectului „Artist Emigrant” sunt Express de Banat, Reper 24, TVR Timișoara, Banat Media, Știri pentru Copii, Liceul de Arte „Sabin Păuța”, Școala Gimnazială nr. 12 Timișoara și demersul are sprijinul Fundației Romanian Business Leaders prin proiectul „RePatriot”.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *