Cangurașul Matematician la o nouă ediție

Pe 27 noiembrie 2020 debutează o nouă ediție a jocului Cangurașul Matematician pentru clasa pregătitoare și clasele I-IV. Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (Asociația IDEE) îi așteaptă cu drag pe cei mici să descopere bucuria rezolvării problemelor de matematică de tip PISA, în care participarea și experiența sunt cele mai apreciate premii. Intuiția și gândirea copiilor se vor dezvolta sub egida Cangurașului, atât de îndrăgit în peste 90 de țări!
Jocul Cangurașul matematician are acum un format flexibil și se poate susține de acasă, folosind un calculator sau tabletă cu acces la internet. Pentru a participa la Cangurul, fiecare elev are nevoie de un cod de participare unic, cu ajutorul căruia poate accesa platforma digitală. Accesul pe platformă este permis începând de vineri, 27 noiembrie, ora 14:00, până duminică, 29 noiembrie, ora 20:00. Conform organizatorilor:” Jocul-Concurs Cangurașul Matematician oferă exerciții deosebite, care stimulează intuiția, gândirea, imaginația, probleme în care se împletesc contexte cotidiene, umorul și provocările, diplome apreciate pe plan internațional, teste elaborate de echipe internaționale. După finalizarea acestui joc-concurs, participanții vor primi o carte și diploma semnată de doamna prof. univ. dr. Meike Akveld, președintele organizației internaționale Kangourou sans Frontières. Copiii pot fi înscriși de către cadrele didactice din fiecare unitate școlară organizatoare sau independent, de către părinți. Părintele unui elev poate obține codul de participare comandând produsul Cangurașul matematician pe editurasigma.ro. Pentru înregistrarea ca organizator al unui centru Cangurul (într-o școală pot fi mai mulți organizatori), se folosește aplicația de înscrieri, disponibilă pe cangurul.ro. Informații detaliate despre modul de desfășurare precum și baterii de teste de antrenament se găsesc pe editurasigma.ro.” Pentru informații suplimentare legate de Cangurașul Matematician se pot obține de la adresa de e-mail: suport@cangurul.ro sau de pe siturile: cangurul.ro; editurasigma.ro.
Concursul Cangurul de matematică a apărut la începutul anilor 1980, un profesor de matematică din Sydney, Peter O’ Holloran, a creat o nouă provocare pentru elevii australieni: un set de întrebări (itemi) cu răspunsuri de tip grilă, corectat cu ajutorul calculatorului. Succesul concursului de matematică din Australia a fost imens. În 1991, doi profesori francezi, Andre Deledicq și Jean Pierre Boudine, au lansat concursul în Franţa, sub numele de KANGOUROU, în semn de respect faţă de prietenii lor australieni. La prima ediţie au participat 120.000 de elevi, numărul de participanți ajungând recent la 7 milioane anual, iar anul trecut au participat elevi din 91 de țări. În România, în 1993, Serviciile Culturale ale Ambasadei Franţei şi Asociaţia Internaţională KANGOUROU SANS FRONTIÈRES au propus Editurii SIGMA să devină organizatorul concursului. Încă de la prima ediţie, Concursul Internaţional de Matematică Aplicată Cangurul a promovat matematica în rândul tuturor elevilor, verificându-le şi dezvoltându-le cunoştinţele, intuiţia, gândirea aplicativă, capacitatea de a selecta şi de a lua decizii. În România organizatori sunt Asociația IDEE și Editura SIGMA. Printre activitățile Asociației IDEE sunt incluse: organizarea de programe culturale și sociale; evaluarea competențelor; realizarea de cercetări cu scopul îmbunătățirii calității educației; organizarea de programe care au ca obiect schimburi interculturale internaționale de tineret; dezvoltarea de programe adecvate învățării de-a lungul întregii vieți, iar Editura SIGMA a fost înființată în anul 1990. La 30 de ani de activitate este una dintre cele mai cunoscute edituri de pe piața de carte școlară românească, editând o gamă largă de materiale de studiu în sprijinul elevilor și al cadrelor didactice: manuale școlare, auxiliare didactice (culegeri, antologii, metodici, ghiduri pentru învățători/profesori/părinți, dicționare, literatură pentru copii, caiete de aplicații la clasă și pentru acasă, ghiduri pentru pregătirea evaluărilor naționale), precum și cursuri universitare.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *