Cel mai vechi fluturaş de salariu

În vechime, una dintre formele timpurii de remunerație era sarea (cuvânt moștenit din latină: sal, salis, iar în acuzativ salem). Cuvântul din română salariu este un împrumut din latină salarium: „sumă de bani pentru cumpărarea sării, dată soldaților, slujbașilor; soldă” (Pliniu cel Bătrân); „indemnizație dată magistraților”; „salariu, onorar” (Seneca), eventual, prin intermediul cuvântului din franceză salaire:„salariu”. Potrivit lui Jean Fourastié, originea termenului o găsim într-o „alocație în monedă care permitea soldaților din legiunile romane să cumpere un pic de sare pentru a-și conserva rația în zilele în care ea era abundentă în carne”

În zilele noastre, munca este recompensată cu bani, însă nu a fost dintotdeauna aşa…

O tăbliţă din lut, veche de 5.000 de ani, a dezvăluit că muncitorii din vechea Mesopotamie erau plătiţi cu bere. Tableta datează din anul 3300 î.Hr şi este una dintre primele înscripţii umane descoperită în fostul oraş Uruk, în Irakul de astăzi. Arheologul Alison George a declarat, pentru publicaţia New Scientis, că pe tabletă era simbolul unui cap uman care mănâncă dintr-un bol, ceea ce înseamnă porţie, şi un vas conic ce înseamnă bere. Pe tabletă s-a descoperit şi cantitatea de bere care îi revenea fiecărui muncitor. Acesta fiind cel mai vechi fluturaş de salariu, conceptul de angajat şi angajator era familiar acum cinci milenii. Sistemul de scriere întâlnit pe tabletă este cuneiform, fapt ce le dădea posibilitatea administratorilor să ţină cont de cei care au fost plătiţi şi cei care au fost vânduţi.

,,Cel mai uimitor lucru este faptul că în această societate, în care economia este în prima sa fază, nu există o monedă”, a declarat Gus O’Donnell, fostul secretar şi directorul al British Civil Service.

Cum au făcut faţă unei economii fără monedă?

Simbolurile ne dezvăluie faptul că în antichitate se utiliza berea ca metodă de plată. Irving Finkel, unul dintre managerii Muzeului Britanic, a afirmat că muzeul deţine peste 130.000 de astfel de plăcuţe din lut, însă doar una aminteşte de salariul în bere.

”Privită din exterior, scrierea a fost realizată în lut, o decizie foarte înţeleapă deoarece plăcuţele supravieţuiesc milenii la rând chiar dacă nu au fost arse în cuptor” a declarat Irving Finkel, directorul Muzeului din Marea Britanie

O altă colecţe de inscripţii a fost descoperită treptat, reprezentând peste 3.000 de ani istorie Doar o parte dintre inscripţii au fost create pentru a supravieţui de-a lungul timpului, restul sunt documente mai puţin rezistente, care prezintă aspecte ale vieţii din Mesopotamia, de la plata în bere până la documente literale.

Deşi plăcuţa de lut atestă cea mai veche formă de plată a muncii prin bere, nu este prima dată în istorie când s-a recurs la acest mod de recompensă. Plata în bere a fost utilizată în perioada Egiptului Antic. Persoanele care lucrau la construirea piramidelor erau plătite cu 4-5 litri de bere pe zi.

Sursa: Science Alert

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *