S-au împlinit 48 de ani de la cel mai devastator cutremur din istoria modernă a României, care a lăsat în urmă mii de clădiri prăbușite și sute de victime.
Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22, a avut magnitudinea 7,4 pe scara Richter şi o durată de circa 56 de secunde. Datele oficiale arată că în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa 1.578 de persoane, majoritatea în Bucureşti, iar alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbuşirii clădirilor. Seismul a fost resimţit puternic şi în ţările vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar şi în alte ţări din centrul şi sudul Europei, precum şi în Rusia. De asemenea, în Bulgaria, au fost distruse 3 blocuri, iar peste 120 de oameni au murit.
De aceea, pregătirea adecvată și cunoașterea măsurilor de siguranță sunt esențiale pentru a face față unui astfel de dezastru.
În anul 2015, IGSU a lansat campania națională de informare „ ”, cu scopul principal de a informa corect cetățenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.
Este esențial să știi ce trebuie să faci înainte, în timpul și după un cutremur, iar această campanie își propune să sporească gradul de conștientizare și pregătire a populației.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională fiipregătit.ro sau descărcând aplicația DSU din App Store sau Google Play.